Kerrie met rijst; pittig India & Birma (13)


Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, dokter

 

‘Curry and rice’

 

Onze dokter McGhee

 

Dokter Goley en dokter McGhee zijn arts en wonen in de burgerafdeling; de soldaten en officieren zijn in goede handen bij dokter De Why.

De drie heren staan onder leiding van de waakzame dokter Fogrum wiens zware taken bestaan uit het zitting nemen in de bestendige commissie die zorgt voor de zieken en voor het verlichten van hun beproeving.

Dat laatste doet men bij voorkeur door het uitschrijven van een medische verklaring die de blije ontvanger in staat stelt even te ontsnappen aan India om ‘in luxe de lucht van thuis in te kunnen ademen’.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, dokter
Wapen van Schotland

Dokter McGhee

Dokter McGhee, het is onmiskenbaar duidelijk uit zijn onverzettelijk accent, stamt uit het land van cakes, Schotland.

Zijn gelaatstrekken verraden strengheid door dreigende wenkbrauwen die zijn koude grijze ogen kleiner doen lijken, helemaal naast die joekel van een rode neus.

Zijn huis deelt hij met zijn wederhelft, die zijn vreugde in het leven betekent en meedeelt in zijn inkomen.

Samen hebben zij een dochter, een mollige meid, Barbara, die door haar vader is voorzien van beperkte kennis en op dat gebied ook gelijkenis vertoont met haar moeder.

Maar wat zich binnen het huishouden van de McGhee’s afspeelt wordt nimmer duidelijk. De afzondering van China en Japan van de wereld is niets vergeleken met het onbuigzame verbod tot enig contact met anderen. De hekken zijn hermetisch gesloten en nimmer hoor je ‘welkom’ nabij hun huis,

Is dit uit angst dat zijn nageslacht, de zachtaardige Barbara, wordt gestolen door een hitsige knaap? Of ziet hij een bezoek in de morgen al een dag lang duren en eindigen met koetsjes die bitter bier komen brengen? Angst voor gebeurtenissen die geld kosten?

De vaderlijke McGhee heeft een scherp oog voor de zaken om hem heen. De algemeen levende gedachte is dat hij een vuurvreter is maar veel dames zien in hem een hoeder voor hun kinderen. Je ziet dat hij de zieken van de burgerij zachtaardig behandelt.

Nee, teisteren doet ie alleen in zijn vrije tijd en wel bij de Kabob bank!

 

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, dokter
Logo van een Indiase bank

Bankzaken

Natuurlijk heb je gehoord van de Kabob bank! Opgericht door McGhee die hart en ziel van de bank vormt. Hij is directeur net als Stickerdoss, die zwarte, en de indigoplanters Ensign Loan en Neel, en ook Pysa Doss de aannemer.

Ene Scraps is secretaris. Hij is kleermaker, kwam naar India in het leger, kocht zich vrij, ging varen en gooide alle vuilnis van de hoofdstad in de Ganges. Nu is hij manager van de Kabob bank en doet bankzaken onder toezicht van McGhee.

Loop eens binnen en vraag een lening van een lakh. Je zult verrukt zijn als hij je uitlegt over aandelen, obligaties, deposito’s, wisselen, verzekeren, hypotheek en nog veel meer.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, dokter
Indigoplant indigofera

 

Maar men fluistert dat McGhee veel meer in die bank doet. Rommelen met aandelen; ook andere winstgevende zaakjes als ze zijn portemonnee maar ten goede komen.

Daarmee is McGhee niet tevreden en wil ook geld uit andere bronnen. Hij heeft opgericht The Kabob Chronicle Ltd en is enig aandeelhouder.

Hij heeft de meerderheid in Dubbel Nul Navigeren Ltd en Doeltreffend Zwarten Kleden Ltd en nog meer bedrijfjes.

Zie hem komen in zijn koetsje, de paardenmenner naast hem. Die koets is 50 jaar oud, volhardt in zijn voortbestaan maar is al jaren toe aan renovatie.

Ook dat paard mag wel eens een opknapbeurt hebben.

Het was een cavaleriepaard maar werd afgedankt wegens ouderdomszwakte. McGhee kon het kopen voor 8,5 penny. Die Arabier werkt zolang er een rest van leven in hem zit.  McGhee houdt hem bezig met bezoeken aan het ziekenhuis en verzorgt hem in wat wij noemen ‘Dokters Wildbeheer’.

‘Goedenavond dokter. Warm dagje, niet?’ Daar gaat hij, hij hoort het niet. Veel te druk bezig met roepies die hij uit de zak wil troggelen van iemand uit ‘ons station’.

 

Toelichtingen

‘Civil surgeon’ en ‘General practitioner’ komen voor. Ik heb er arts van gemaakt; ze deden ook chirurgische ingrepen want zo ging dat toen.

‘Land of cakes’; Schotland.

Indigoplant, vroeger basis voor donkerblauwe kleurstof.

Lakh, een aanzienlijk bedrag ter waarde van 100.000 roepies.

Foto’s

Wapen van Schotland; wikimedia, curid, 10956033

Indian Bank, logo; wikipedia, curid, 25935129

Indigofera, plant; wikimedia, curid, 255352


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 853 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland