Cultureel Erfgoed in Thailand: De Kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis in Chanthaburi


Volgens velen de mooiste kerk van Thailand. Deze katholieke kerk werd gebouwd in de vroege 20e eeuw in Gothische stijl en heeft een lengte van maar liefst 60 meter en twee 20 meter hoge torens, zichtbaar in de wijde omgeving.

In Chanthaburi vestigden zich de eerste katholieken in de vroege 18e eeuw. Een groep Vietnamese vluchtelingen, verjaagd om hun geloof uit hun eigen land, kreeg toestemming om zich te vestigen. Thailand, toen nog Siam, stond open voor andere religies binnen haar landsgrenzen. In 1711 had de toenmalige koning van Siam de missionarissen in Chanthaburi toestemming om er een kapel te bouwen. De huidige kerk is de 4e aanpassing en uitbreiding van deze oorspronkelijke kapel.

Foto: Richard Barrow

De precieze datering van de huidige kerk varieert. Volgens sommigen werd er met de bouw gestart kort na 1893. Frankrijk had Indochina onder koloniaal bewind gebracht (Cambodia, Laos, en Vietnam) en ook dit gedeelte van Thailand bezet, dat ze tien jaar wisten te behouden. Onder hun bewind werd er met de bouw van de kerk gestart. Nadat Siam het gebied  weer onder haar controle bracht, werd de kerk door Thaise katholieken afgebouwd wat duurde tot 1903. Andere annalen zeggen dat de bouw plaatsvond in de jaren 1906-1907. Welke jaartallen ook correct zijn, over de sterke Franse invloeden in het ontwerp zijn de verschillende bronnen het eens.

De kerk heeft een stenen basis en is gebouwd in (Neo) Gotische stijl. De gebouw heeft wat men noemt een 3-delig grondplan, een breed middenschip met 2 smallere zijschepen. Op de scheiding tussen midden- en zijschepen staan zuilen, met elkaar zijn verbonden door puntige bogen. Deze zuilen ondersteunen een gallerij (verdieping) boven de zijschepen en dragen het (houten) dak. In de zijschepen en gallerijen zitten ramen in een soortgelijke vorm als de bogen tussen de zuilen. De ramen zijn voorzien van indrukwekkend glas-in-lood met afbeeldingen van heiligen. De kerk is toegankelijk via 3 deuren, 1 in het middenschip en 2 in de zijschepen. Boven de deuren aan weerszijden van de hoofdingang zijn 2 torens gebouwd, elk 20 meter hoog, met een torenspits uitlopend op een kruis. Deze spitsen werden tijdens de 2e wereldoorlog verwijderd om de kerk minder herkenbaar te maken voor bommenwerpers.

Het interieur van de kerk is rijk versierd. Zo is een beeld van Maria vlak bij het altaar volledig bedekt met (half) edelstenen. De stenen, schattingen lopen uiteen van 200.000 tot 500.000 stuks, zijn gedoneerd door parochianen van Chanthaburi, beroemd en welvarend door edelsteenmijnen en vakmanschap voor het verwerken van edelstenen.

Deze kathedraal is een van de grootste katholieke kerken van Thailand en zeker een bezoek waard.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 722 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*