Keelzangers komen naar Nederland

‘De rillingen lopen over mijn rug’, schreef André van Leijen kort geleden op Trefpunt Azië, als hij in Mongolië een keelzanger hoort zingen (zie: Impressies uit Mongolië (3). Hoe word ik een goede keelzanger). Keelzangers zijn in staat drie tonen tegelijk te zingen.

Redactie, Keelzangers
Bron: Songkick.com

Wie het wonder der keelzangers zelf eens van nabij wil meemaken, hoeft niet helemaal naar Mongolië te reizen. De legendarische groep Huun Huur Tu uit het Siberische Tuva (grenzend aan Mongolië) is binnenkort op tournée in Europa en doet daarbij ook Nederland aan. U kunt op twee plaatsen terecht. Op zaterdag 23 november speelt de groep in LantarenVenster in Rotterdam. Op zondag 24 november geven ze een concert in Huis Oostpool in Arnhem.

Onderstaand bericht hebben we overgenomen van de site van LantarenVenster. Op het moment van schrijven, waren er nog kaarten.

Redactie, Keelzangers, Huun Huur Tu
Bron: LantarenVenster

HUUN HUUR TU

De legendarische groep Huun Huur Tu uit het Siberische Tuva komt terug naar Rotterdam! Het kwartet staat wereldwijd bekend om hun unieke keelzang die ze met traditionele instrumenten begeleiden. Begin 2017 gaf de groep een onvergetelijk concert in een volledig uitverkocht LantarenVenster.

Huun Huur Tu houdt de Tuvaanse nomadentraditie sinds 1992 in ere. Oorspronkelijk worden de liederen à capella uitgevoerd, maar Huun Huur Tu is een van de eerste groepen die deze zang combineert met prachtige strijk- en tokkelinstrumenten en hedendaagse invloeden. Door de bijna buitenaards grommende boventoonzang, waarbij je een fluitje hoort dat de wind nabootst, en de galopperende ritmes van de drums, zit je prompt op het paard met een koel briesje in je haar midden tussen de glooiende bergen en weidse steppen van Centraal-Azië. Het totaalplaatje voelt haast buitenaards aan en is een lust voor het oog en oor.

De groep werkte in het verleden samen met artiesten als Frank Zappa, Johnny ‘Guitar’ Watson, Kodo drummers, het Kronos Quartet, The Chieftains en Hazmat Modine. Als je met je hoofd even helemaal ergens anders wilt zijn, dan ben je bij het optreden van Huun Huur Tu aan het juiste adres.

Bezetting:
Kaigal-ool Khovalyg – zang, igil, doshpuluur
Chanzy Radik Tyulyush – zang, byzaanchi, khomuz, amarga
Sayan Bapa – zang, doshpuluur, marinhuur, guitar
Alexey Saryglar – zang, tungur, dazhaaning khavy

Redactie
Over Redactie 592 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.