India. Studenten in de Kasjmirse stone age 


India, Kasjmir en Jammu, Erik Kuijpers

Het Kasjmirse internet stenen tijdperk is ingegaan. Dat heeft alles te maken met het besluit van India om Kasjmir en Jammu in te lijven als deelstaten van India. Deze fel bekritiseerde stap is in augustus 2019 beschreven op deze site.

Om ‘onrust’ te voorkomen zijn op 5 augustus alle telefoon- en internetverbindingen afgesloten. Daarnaast is het leger versterkt en ook werd de al zwaar bewaakte grens met Pakistaans Kasjmir, de Line of Control, extra verstevigd.

Voor de 1,4 miljoen studenten in Indiaas Kasjmir betekent dit terug naar de stone age. Vuistbijlen in plaats van het toetsenbord.

India, Kasjmir en Jammu, Erik Kuijpers
Vuistbijlen in plaats van een toetsenbord

Kasjmir en Jammu, geen internet en dus geen studie

Wat moet je dan als je studeert in de hoofdstad Srinagar in een deelstaat die 5x zo groot is als Nederland? Een student Computer Science aan het S.S.M. Engineering College in Srinagar, in zijn vierde semester, vertelt zijn ervaringen.

‘De competitie op school is hevig maar ik ben uit de race sinds 5 augustus al. Een internetverbinding is voor mij als water voor een vis. Ik krijg ook geen verbinding met collega-studenten via WatsApp.’ Van 10 uren online per dag naar nul maakt dat zijn studie nu stil staat.

‘Ik voel me als in het stenen tijdperk. Woon je als student in Kasjmir en Jammu dan kun je niets meer. Zelfs geen schoolbord en krijt want de leraar zit ver weg……’

India, Kasjmir en Jammu, Erik Kuijpers

Inventief worden heeft ook zo haar grenzen

De overheid heeft inmiddels de 2G verbindingen opengezet maar dat is te zwak om grote bestanden te downloaden. Dus 1,4 miljoen studenten moeten andere manieren vinden om de syllabi op hun laptop te krijgen. Tablets, Kindles en iPads worden met de post heen en weer gestuurd naar gebieden waar wel goed internet is met alle risico’s van dien. Familie en vrienden, zakenreizigers nemen gegevens mee op memorysticks en dergelijke.

Er zijn studenten die harddisks per vliegtuig zenden naar andere regio’s en anderen reizen zelf 300 km en meer over slechte wegen om het studiemateriaal op hun laptop te kunnen krijgen of om een plaats te bereiken waar wel high speed internet is. Maar lang niet iedereen heeft die mogelijkheid.

India, Kasjmir en Jammu, Erik Kuijpers
Portable harddisk

Een verloren jaar

De schooldecaan: ‘Modern onderwijs is niet meer klassikaal maar speelt zich op internet af. Zoeken, leren en ervaring opdoen. Het onderling contact tussen studenten en leraren is onmisbaar en dat valt nu al zes maanden weg. Deze afsluiting vanwege de veiligheid is als een aanslag op onze studenten.’

De 2G verbinding die nu weer is toegestaan is niet voldoende voor grote bestanden en daarbij zijn alle social media nog steeds afgesloten waaronder Youtube en WhatsApp. Toegang tot discussiegroepen op de universiteiten is onmogelijk.

Examens zijn in India op vastgestelde dagen door het hele land. Kasjmir en Jammu krijgen geen vrijstelling dus voor veel studenten is dit een verloren jaar.

Bron:

The Hindu.

Foto’s en prenten

Stenen tijdperk; foto freepik.com.

Vuistbijlen, 500.000 tot 300.000 jaar vC; wikimedia, 11656493.

USB stick; wikimedia, 100656.

Portable harddisk; foto Coolblue.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 854 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*