Karen in Thailand (1): een hard bestaan

Het Karen-volk woont in Myanmar, Thailand en Laos. De 400.000 Karen in Thailand vormen als bergstam de grootste minderheid. Een homogeen volk zijn de Karen allerminst. Er zijn diverse subgroepen, waarvan de Karen Padaung waarschijnlijk de bekendste is. De vrouwen van deze stam dragen (toeristische attractie!) koperen ringen rond hun hals. In het derde deel van deze reeks ga ik daar verder op in.

De foto’s van deze reportage zijn in dorpen van de Sakoo-groep genomen. Zij noemen zichzelf zelf de Pakakueyo,  wat  ‘mensen’ betekent. Ze worden  ook wel witte Karen genoemd omdat hun traditionele kleding voor de jonge meisjes wit is. Na het huwelijk verandert hun kleding in rood en zwart met geborduurde versieringen. De  Karen hebben hun eigen taal, die behoort tot de Tibeto-Birmaanse talen. In Thailand krijgen onderwijs in het Thais en zijn dan ook Thaistalig.

Een deel van de Karen, voornamelijk geleid door de “Karen National Union” (KNU), voert somds 1949 oorlog tegen de centrale  Birmese regering. Aanvankelijk was het doel van de KNU onafhankelijkheid. Sinds 1976 streeft de gewapende groep naar een federaal systeem in plaats van een volledig onafhankelijke Karen-staat. Eén van de gevolgen van deze strijd is dat er in 1984 meer dan 200.000 karen gevlucht zijn naar Thailand, waar ze nu nog steeds in vluchtelingenkampen verblijven. In januari 2012 ondertekenden vertegenwoordigers van de KNU en de Birmese regering een wapenstilstand.

Karen kinderen
Karen schoolkinderen in hun traditionele witte kleren, zitten met steentjes te spelen aan hun schooltje.

 

Zwart en rood, traditionele kleuren na het huwelijk, maar ook meer hedendaagse kleding word gebruikt tegenwoordig.

De Karen in Thailand leven in kleine, meestal moeilijk bereikbare dorpen in de bergen aan de grens met Myanmar. De wegen naar  de dorpjes zijn meestal onverhard, en vooral in het regenseizoen moeilijk begaanbaar. In de veraf gelegen dorpjes geen elektriciteit, maar op dit moment kunnen ze dankzij zonnepanelen toch gebruik maken van satelliet tv en radio.

De Karen-huizen zijn op palen gebouwd. De ruimte onder het huis wordt gebruikt om landbouwgereedschap op te bergen. De materialen gebruikt bij de bouw variëren van stro over bamboe en hout tot metalen platen voor de daken. De materiaalkeuze hangt af van wat de mensen zich kunnen veroorloven. De indeling van de huizen is vrijwel overal hetzelfde. Binnen één grote ruimte met één of twee slaapkamers. De voordeur grenst aan een overdekt terras met aan de zijkanten banken. Het huiselijk leven speelt zich voornamelijk af op dit terras.

Typische huis met oudere vrouw
Typisch huis op palen gebouwd met onderin ruimte voor de landbouwwerktuigen.

 

Jongens die na schooltijd voetbal spelen op het schoolterrein.

 

Het kleuterschooltje
Kinderen in het kleuterschooltje, heel ijverig aan het kleuren.

 

Karen kinderen
Karen kinderen, nieuwsgierig naar wat die vreemde mensen daar wel komen doen.

 

Karen vrouw aan haar woning
Karen vrouw op het terras van haar woning doet de was in een paar plastic kuipen.

 

Voorkant van een huis met een terras langs de zijkanten voorzien van banken. Langs de zijkant hangt de was te drogen.

 

 

 

Kinderen, niet gewoon aan bezoekers van buiten.

 

Koeien en kippen lopen vrij rond om te grazen en een graantje te pikken.

 

Foto: Patchaneeboon Charoenpiew

En de natuur? Overal ben je omringd door dichtbegroeide bergtoppen. Een idyllisch plaatje, ware het niet dat het leven voor de Karen niet zo gemakkelijk is. Het is een hard bestaan met weinig comfort.

 

In deel 2 meer over de mensen zelf.

 

Foto: ©Lode Engelen, 2017

 

 

 

Over Lode Engelen 286 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

7 Comments

 1. Zeer interessant, leuk beschreven en mooie foto’s. Ben benieuwd wat de mannen de hele dag doen? Kijk uit naar het vervolg!

 2. Lode,
  Dit zijn verhalen die ik erg waardeer en die je te weinig hoort. Ik ben blij dat je ons een inzicht verschaft in het leven van vaak vergeten groepen in de Thaise samenleving.
  Patchaneeboon is je echtgenote, vermoed ik. Zeg haar dat ze prachtige foto’s maakt. รูปสวยๆ

 3. Dit soort van reportages lees ik graag.
  En de foto’s zijn prachtig.
  Is het niet zo, Lode, dat jij over een geheim wapen beschikt
  om te komen op plaatsen
  waar andere falang nooit geraken…

  • Idd Alphonse, ik heb gelukkig de beschikking over een zeer goed geheim wapen…
   Mijn vrouw heeft voor ze bij mij in Belgie kwam wonen ongeveer 20 jaar gewerkt voor een onderzoeksinstituut in Bangkok. ( TDRI ) Daarvoor heeft zij door heel Thailand gereisd, vaak met enkel een rugzak, en te voet door de bossen om de afgelegen dorpjes te bereiken. Zij heeft iedereen ter plekke geïnterviewd, en dat heeft ze niet afgeleerd, ze praat met iedereen die we tegenkomen, en vraagt honderduit over hun leefomstandigheden. Zij weet echt nog wel de weg naar afgelegen, landelijk Thailand.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.