Karel Hartogh, Nederlands ambassadeur in Bangkok, overleden

Karel

Door Henry in ’t Zandt

Karel is overleden. Karel is de ambassadeur van Nederland in Thailand. Afgelopen zaterdag stierf hij aan de gevolgen van kanker.

Dat ik de ambassadeur zo informeel bij zijn voornaam noem, komt door Karel zelf. Iedereen die de ambassadeur heeft ontmoet zal beamen dat er geen drempel was om met hem in contact te komen. Ik heb weleens een berichtje per Facebook gestuurd, zeer waarschijnlijk over een futiliteit, maar Karel reageerde razendsnel. En ik kreeg een antwoord waar ik wat aan had.

Karel stond dicht op de mensen, kwam overal over in Thailand bij Nederlanders over de vloer en deed zijn best al die Nederlanders bij elkaar te brengen, ook waar dat soms schuurde. Nederland verliest niet alleen een goede diplomaat, de Nederlanders in Thailand verliezen een sympathieke enthousiaste vriend.

Tegel interview, ambassadeur Hartogh
Moment uit 2015: Toenmalig NVT-voorzitter Gregor Jansen biedt Karel Hartogh het jubileumnummer van De Tegel aan. Foto ©Brendan Boots

Karel heeft lang gewacht met een (ambassadeurs)post in het buitenland. In een interview met de Tegel, het ter ziele gegane magazine van de Nederlandse Vereniging in Bangkok, dat ik met Eric Rosenbaum maakte, zegt hij in 2015 nadat hij net in Thailand is begonnen: “In Nederland blijven werken was een bewuste keuze. Mijn vrouw is medische specialist en heeft een eigen carrière. We wilden ons gezin niet de hele tijd verplaatsen. On ze dochter is nu gaan studeren, dus het moment was daar.”

Karel was voordat hij naar Thailand kwam directeur Azië en Oceanië van het ministerie van Buitenlandse Zaken (2009-2014), daarvoor plaatsvervangend directeur (2007-2009) en eerder onder meer particulier secretaris van de minister van Buitenlandse Zaken (2001-2006).

Tegel interview, ambassadeur Hartogh
De diplomaat: ambassadeur Hartogh op bezoek bij generaal Prayut. Foto Ambassade NL

Volgende week, bij de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, zal Karel er in Kanchanaburi dus niet bij zijn. Herdenken was voor hem belangrijk. Kanchanaburi, net als Dodenherdenking in mei: “Ik ben in Parijs geboren en op mijn derde naar Den Haag verhuisd. Mijn vader is joods, mijn moeder protestants. De broer van mijn vader is in Bergen-Belsen vermoord, mijn moeder heeft het bombardement op Rotterdam meegemaakt. Ik hecht dus aan het herdenken.

Tegel interview ambassadeur Hartogh
Moment 2015: Herdenking in Kanchanaburi op 15 augustus 2015. Defensie attaché Allard Wagemaker en de ambassadeur. Foto ©Brendan Boots

“We zijn verplicht ervoor te zorgen dat nieuwe generaties op de hoogte blijven van wat er is gebeurd. Geef ze mee hoe het leven er ook uit kan zien. De Nederlandse samenleving is een mooie, maar er liggen veel gevaren op de loer. Dat er geen verplichting in het Nederlandse onderwijs meer is om geschiedenis te volgen, vind ik zorgelijk. Er dreigt bij ons onverschilligheid en daar moeten we wat aan doen. Als je niets van het leven weet, kun je geen visie op de toekomst ontwikkelen.”

Karel was nog onlangs een paar weken in Thailand. Even terug op zijn post. Ik weet niet of hij zich toen al realiseerde dat het een afscheidsreis zou worden. Ogenschijnlijk was er niets aan de hand, de ambassadeur was optimistisch zoals altijd. Zijn werklust leek onverminderd. “Slapen vind ik zonde van mijn tijd”.

Hij zal gemist worden in Thailand, maar vele malen erger is het verlies voor zijn vrouw en dochter, voor familie en vrienden. Bitter, pijnlijk en keihard.

Dag Karel.

 

Meer over ambassadeur Hartogh op Trefpunt Thailand:

https://www.trefpuntazie.com/nieuwe-ambassadeur-ziet-geen-verzoening/

https://www.trefpuntazie.com/interview-met-mr-karel-hartogh-nederlands-ambassadeur-in-thailand/

https://www.trefpuntazie.com/ambassadeur-karel-hartogh-herdenking-eregraven-kanchanaburi/

https://www.trefpuntazie.com/nederlandse-ambassadeur-hartogh-spreekt-generaal-prayuth/

Foto op tegel homepage en boven verhaal: Henry in ’t Zandt

 

 

 

 

Redactie
Over Redactie 560 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. Droevig nieuws, Karel kwam op mij over als een hartelijk, toegankelijk en slim man. Een perfect iemand voor op de ambassade. We zullen hem missen. 🙁

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.