Leider Katholieke kerk Myanmar wil stilzwijgen doorbreken

Kardinaal Charles Maung Bo van de Katholieke kerk in Myanmar wil het stilzwijgen in zijn land doorbreken
Kathedraal Rangoon. Foto: Dreamtimes.com

Kardinaal Charles Maung Bo van de Katholieke kerk in Myanmar wil het stilzwijgen in zijn land doorbreken. Hij roept daarom alle religieuze leiders op om het aanhoudende geweld te veroordelen en hun stem te verheffen ter verdediging van de kwetsbaren. Dit gebeurt te weinig zegt hij. Hij wijst erop dat er geen dag voorbij gaat zonder dat onschuldige burgers ontheemd raken of gedood en verminkt worden.

Vooral de Rohingya, een moslimminderheidsgroep, worden geconfronteerd met door de staat geleid geweld. Tienduizenden zijn al ontheemd en het leger is schuldig aan verkrachting en moord. Zevenhonderdduizend moslims vluchtten naar Bangladesh en verblijven daar onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen.

Illegale immigranten

Het woord Rohingya is in Myanmar controversieel. De regering weigert het te gebruiken en beschouwt hen als illegale immigranten uit Bangladesh. Het staatsburgerschap en tal van andere rechten zijn hun ontzegd sinds in 1982 een omstreden wet werd uitgevaardigd. Zelfs leider Aung San Suu Kyi rept er met geen woord over, dat haar veel kritiek oplevert vanuit binnen- en buitenland.

Myanmar, Amnesty International, Leger Myanmar
Vluchtelingen Myanmar. Foto Mizzima.com

Oneindige strijd

De leider van de Katholieke kerk bekritiseert de Birmese regering met de vraag: “waar is jullie empathie?” De strijdkrachten bekommeren zich niet om de veiligheid van haar burgers en stellen zich ook niet terughoudend op ten aanzien van het gebruik van zware wapens. Ook ontbreekt het veel burgers aan basisbenodigdheden aldus Maung Bo. “Ik was bijna 20 jaar lang priester en bisschop in dit gebied. De meeste van deze mensen zijn extreem arm en onschuldig. Ze streven naar het vervullen van basisbehoeften in een dagelijkse, oneindige strijd. Geen enkele groep zet zich voor hen economisch in. Er woedt een hevig conflict om hen hen heen waarvoor ze telkens moeten vluchten.”

Katholieke gemeenschap

Kardinaal Charles Maung Bo van de Katholieke kerk in Myanmar wil het stilzwijgen in zijn land doorbreken
Rangoon Gouden Pagode

De geestelijke uit Rangoon drukt zijn teleurstelling uit over het gebrek aan reactie van de boeddhistische en christelijke gemeenschappen. In Birma telt de boeddhistische bevolking 500.000 monniken en 70.000 nonnen en de christelijke en Katholieke gemeenschap ruim 1000 predikanten en 2000 katholieke nonnen.

Vrede is de enige manier

“Stilte kan vernietigend zijn”, zegt hij. “Onze gebeden en rituelen worden tenietgedaan door het bloed en de tranen van onschuldigen. Birmezen zijn van nature vredelievend en volgen de richtlijnen van hun religieuze leiders. Er is een enorm potentieel voor het bereiken van vrede door inzet van religieuze leiders. Verhef uw stem tegen deze verminkende oorlog. Spreek u uit, vrede is mogelijk, vrede is de enige manier.”

Bron: Channel News Asia

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.