Kamille Thee plukken in Chiang Rai.


Lode Engelen, Kamille Thee

Het woord ‘Kamille’ stamt af van de Griekse taal en betekent letterlijk ‘op de grond groeiende appel’. De kamille plant lijkt volgens mij niet veel op een appel, maar wel op de paardenbloem. De bloemetjes van de plant worden gebruikt om thee te maken.

Lode Engelen, Kamille Thee

De foto’s zijn genomen bij het Sa-Ngo Royal Project Development Center Si Don Mun, Chiang Saen. Het project is opgezet door koning Bhumibol en de Royal Project Foundation samen met de universiteit van Maejo in Chiang Mai.

Lode Engelen, Kamille Thee

Het Doi Sa-Ngo project is verantwoordelijk voor 4 dorpen, ongeveer 643 huishoudens en 2.672 inwoners. En dat in een gebied van 38 vierkante kilometer. Er wonen zowel Akha als Tai Lue in de streek van de ‘Gouden Driehoek’ waar het project zich bevind.

Lode Engelen, Kamille Thee

De Royal Project Foundation.

De Royal Project Foundation is een Thaise non-profitorganisatie, gevestigd in Noord-Thailand. Deze organisatie werd opgericht door koning Bhumibol Adulyadej als een overkoepelende organisatie voor zijn liefdadigheidsinitiatieven en onderzoek. De focus van de stichting ligt op het verbeteren van de levenskwaliteit van de bergstammen. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan het stopzetten van de opiumteelt, en het verbeteren van de bossen en watervoorraden in noord Thailand. De Royal Project Foundation is een van de eerste en meest succesvolle projecten voor de uitbanning van de opiumproductie. In 1988 kreeg de stichting de Ramon Magsaysay Award for International Understanding.

Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee

De plukkers beginnen ’s morgens al vroeg, en werken door tot een uur of vijf in de namiddag. Op een hele dag kunnen ze ongeveer 5 kg bloemetjes plukken.

Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee

Het resultaat van een hele dag plukken word op een speciale tafel gegooid, en meegekomen blaadjes en steeltjes worden verwijderd. De zuivere bloemetjes worden in een bak gegooid om te wegen. Een goede plukster kan zo een 500 Baht (11 euro) verdienen op een dag. Dit lijkt misschien niet veel, maar het is een vrij goed betaalde job voor de mensen van de bergstammen in de streek. Het is eigenlijk wel aangenaam werk. De velden liggen in de bergen op een hoogte van ongeveer 600 meter. En op die hoogte is het nooit te warm. De gemiddelde temperatuur over heel het jaar is 21 graden. In de winter kan de temperatuur ’s nachts tot 6 graden dalen.

Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee

© Lode Engelen. Foto’s genomen op 13.02.2021 in Si Don Mun, Chiang rai.

Meer werk van mij vind je hier.

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Lode Engelen
Over Lode Engelen 278 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*