Kamikaze op Thaise Polderbaan†

Lieven Kattestaart, Kamikaze, Thaise jeugd, Helmloos
Half aangepaste farang? Lichie aan, petje op
Foto ©Lieven by Ooy

De asfaltweg voor ons stulpje is lang, glad en zonder noemenswaardige obstakels . Zeg Polderbaan en je hebt een idee. Daarmee houdt de vergelijking met Schiphol ook meteen op, want verkeersleiding gebeurt hier door de piloten zelf. Dit nodigt dan ook uit tot laagvliegen voor menig bromfietsberijder.

Iedere morgen en middag passeren er hele pelotons. Bereden door plaatselijke jeugd op weg van, of naar school. De meesten rijden hard, of nog harder. En zonder helm.
Hoewel sommigen van hen er misschien wel mee geboren zijn, gezien de absolute doodsverachting waarmee ze hun rondetijden proberen scherper te stellen.†

Beeldschone jongedames, hun haren wapperend in de rijwind en elegant hun welgevormde benen tonend, racen voorbij. Met snelheden waar een zekere Rossi de zenuwen van zou krijgen, de achteropzittende deernes vaak druk in de weer met gezichtsplamuur of ijsgekoelde Slurpie.†

Lieven Kattestaart, Kamikaze, Thaise jeugd, Helmloos

Dat er maar een enkele schurftige hond hoeft over te steken om de brommer- prinsessen glorieus uit te smeren over vierentwintig meter Thaise asfalt, daar wil ik niet eens aan denken. En zij blijkbaar ook niet, want het lijkt wel alsof men telkens het gas nog wat verder opentrekt.

Toch begon ik er al een beetje aan te wennen, de achteloosheid waarmee men hier een brommer of motorfiets bestuurt. Alles went tenslotte.

Tot gistermiddag. Toen zag ik dat sommige Thai toch altijd weer de lat wat hoger weten te leggen als het op roekeloosheid aankomt. Een brommer raasde voorbij, bereden door twee meisjes in schooluniform. De achterste was ijverig bezig met haar mobieltje.

En de voorste ook. Ze zat voorovergebogen, want dan kon ze haar gezicht dichter bij het scherm brengen, en toch het stuur vasthouden. En geef haar eens ongelijk. Twee handen aan het stuur, veel veiliger tijdens het multi-tasken.

Na dit tafereel te hebben aanschouwd, wist ik ook meteen een nieuw vriendje voor de meisjes. Een gelijkgestemde ziel, zeg maar. Feut, de zoon van ons vrouwelijke wok-wonder in de cafetaria, Ning.

Lieven Kattestaart, Kamikaze, Thaise jeugd, Helmloos
Helmloze kamikaze

Zestien jaar jong, rijdend als een afgestudeerde kamikaze, meestal een stoere sigaret in het helmloze hoofd en in de zalige veronderstelling dat hij het eeuwige leven heeft. Zoals alle zestienjarigen. In het weekend meestal ook nog bezopen de weg onveilig makend. Van de flessen Lao Khao die hij bij zijn vader bietst. Wat zijn rijgedrag niet verbetert.

Het soort puber waarvan Nederlandse vaders vroeger verzuchtten: ‘Het wordt tijd dat hij in militaire dienst gaat ‘.

Ik heb hem al vaak willen vertellen, in mijn beste schoolboeken-thais, dat zijn rijstijl levensgevaarlijk is. Dat het lastig is computerspelletjes te spelen als je in coma op de IC van een ziekenhuis ligt, met je harde schijf aan diggelen. Maar ik besloot het niet te doen. Misschien lag het gevoelig als een buitenstaander hem ging vertellen dat hij reed als een gestoorde, zou moeder Ning me er op aankijken. Tenslotte kom ik nog maar net kijken in dit land, waar kinderen bij de geboorte heilig worden verklaard.

Dus was ik licht verrast toen Feut gisteren, op weg naar school, zijn helm kwam ophalen. Die ligt hier al eeuwen stof te happen onder de toonbank.

Lieven Kattestaart, Kamikaze, Thaise jeugd, Helmloos
Het Goede Voorbeeld

Ik zei tegen echtgenote Ooy dat het wonderkind dan toch eindelijk het licht had gezien en zijn kwetsbare eierdopje ging beschermen. Zij merkte nuchter op dat de politie vandaag een brommerfuik had opgesteld nabij de school. Valhelmcontrole. Zijn geld weggeven aan politie, of welke hoeder van de hersenpan dan ook, deed het jongmens liever niet. Een loffelijk streven dat navolging verdient.

Mocht het ooit nodig zijn, stuur ik onze jeugdige blindganger wel een virtueel fruitmandje.

 

Foto’s

Gecrashte brommer Phuketgazette.net 

Het Goede Voorbeeld Pinterest.com

 

 

 

Over Lieven Kattestaart 104 Artikelen
Lieven Kattestaart (1963) werd geboren in Middelharnis. Hij werkte van 1991 tot 2016 bij de Gemeente Goeree-Overflakkee. Sinds 1993 bezoekt hij Thailand en raakte zoals zovelen verslaafd aan het land en de bevolking. In Isaan, het noordoostelijk deel van Thailand, ontmoette hij zijn vrouw Pranom (Ooy).