Kalaland


Als je met de Thai praat over de stand van het land, heb je de term vast weleens gehoord: Kalaland. Je kunt het tegenkomen in cartoons of liedjes, zoals recentelijk in het liedje ‘dit is mijn land’ (ประเทศกูมี).
Het is een weinig vleiende term, maar wat betekent het nu precies?

Rob V., Kalaland

Een bekend Thais gezegde is ‘kòb nai kàlaa’ (กบในกะลา), de kikker onder de kokosnootschil. Deze kikker woont onder de kala, en weet niets van de buitenwereld. Naar zijn idee is de wereld niet groter dan de kokosnoot waaronder hij leeft. Een onwetende, domme, kikker die echter zelf van mening is dat hij precies weet hoe de wereld in elkaar steekt. De term Kala drijft dan ook de spot met de oude garde, de dinosaurussen die nog in de steentijd leven en de moderne wereld ontkennen of niet willen kennen. Door Kalaland als synoniem voor Thailand te gebruiken laat men duidelijk weten dat een deel van de Thaise maatschappij (de ultranationalisten) zich in eigen gelijk wikkelen als ware Thailand een utopisch land, blind voor de ontwikkelingen in de wereld.

Enige voorbeelden waarin Kala(land) voorbij komt zetten:

  • In het liedje ‘dit is mijn land’ rappen ze ‘Het land waar mensen in blijheid leven maar wel onder de kala’. Zoals bekend is dit liedje momenteel trending.
  • Studenten liepen in 2017 tijdens de openingscerenomie van een sportevenement met een spandoek waarop stond ‘Thailand is Kalaland’ (ไทยแลนด์แดนกะลา, Thailaen den kàlaa). In no time gingen foto’s rond op social media. Critici noemden dit een belediging en een teken van (land)verraad.
  • In de populaire cartoon KattenBalzak (ไข่แมว, Khài Meow) zien we vaak Thailand als kala op een klein eilandje midden in de grote oceaan. Hier leven de Thaise dino’s waaronder bekende personen zoals premier generaal Prayuth en vice-premier generaal Prawit.

Rob V., Kalaland 2

Bronnen:

https://en.wiktionary.org/wiki/%E0%B8%81%E0%B8%9A%E0%B9%83%E0%B8%99%E0%B8%81%E0%B8%B0%E0%B8%A5%E0%B8%B2

http://www.khaosodenglish.com/culture/net/2017/11/13/students-ignorant-thailand-banner-impresses-outrages/

https://www.facebook.com/cartooneggcatx

 

 

 


Rob V.
Over Rob V. 26 Artikelen
Rob V. is een Thailandliefhebber en -ganger. Hij heeft zich gespecialiseerd in immigratiepolitiek en procedures voor verkrijgen Schengen-visa

1 Comment

  1. Een soortgelijke term maar ontdaan van klassen-associaties, is het Engelse frog pool view, populair in discussies over Thailand onder sociologen, profs en amateurs.
    Let op het verschil- de kikkers leven in de frog pool in hun natuurlijke habitat en de kokosnootschil wordt er van buiten af overheen geschoven.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.