Junta wil Thailand achter Great Firewall


trollsThailand wil een cyberversie van het vroegere IJzeren Gordijn installeren, de Great Firewall. De militaire junta is van plan het internetverkeer – dat binnenslands al drastisch wordt gecensureerd – onder strikte controle brengen door het te laten lopen via een zgn. Single Gateway, die het binnenlands netwerk verbindt met het internationale. Op die manier wordt het eenvoudig voor het regime kritische publicaties op het internet te blokkeren.

Het grote voorbeeld voor de junta is China, dat reeds jaren over een Great Firewall beschikt (en intussen bezig is die onder druk van door de firewall opgelopen economische schade enigszins grootmaziger te maken). Als de junta de begin deze maand bij een kabinetsmeeting goedgekeurde plannen doorzet keert Thailand terug naar de situatie van vóór de militaire staatsgreep van 2006. Het internetverkeer met het buitenland liep toen ook via een door de overheid beheerde zgn. single international gateway. De bedoeling daarvan was het land te beschermen tegen gok- en pornografiesites. Eveneens werden publicaties die niet strookten met de Thaise wetgeving ter bescherming van het koningshuis buiten de deur gehouden.

Sindsdien zijn de gateways echter geprivatiseerd, in handen gekomen van internet service providers (ISP’s), die hun eigen verbinding met het internationale netwerk hebben, zoals AIS, True en 3BB. Het gevolg is dat wanneer de junta een bepaalde site ‘onzichtbaar’ wil maken in Thailand medewerking van die ISP’s vereist is. Op die manier is bijvoorbeeld de site van de Britse Daily Mail niet meer vanuit Thailand te bezoeken. Dit naar aanleiding van een publicatie van de tabloid over de Thaise kroonprins, diens echtgenote en hondje.

Volgens internet-deskundigen moet de Great Firewall vooral in stelling gebracht worden tegen de zgn. sociale media. Veel de junta onwelgevallig nieuws komt het land binnen of gaat het uit via giganten als Facebook, Google, You Tube, Line en Twitter. Een voorbeeld is het nieuws over de Great Firewall. Het werd ontdekt door een wakkere Thaise Facebook-gebruiker.

Hij liep de officieel gepubliceerde lijstjes met besluiten van kabinet en diverse ministeries na en stuitte in juni op de plannen voor de Great Firewall. Hij plaatste het nieuws op zijn Facebook-pagina, waarna het werd opgepikt door oppositionele websites, vervolgens door aan internet gewijde specialistische media. De publicaties van deze ‘’nerds’’ trokken de aandacht van internationale persbureaus, die deze week over de Thaise Great Firewall publiceerden.

De praktische gevolgen voor internetgebruikers in Thailand zullen zijn dat hun verbinding langzamer wordt en hun internetgedrag bijvoorbeeld via sociale media in logbestanden wordt bijgehouden. Wat de junta niet zint kan worden geblokkeerd en binnenlandse gebruikers eventueel aangepakt.

Great Firewall in lijn met junta-optreden tegen oppositie op sociale media

Het gerucht over het installeren van een Great Firewall loopt overigens sinds 28 mei vorig jaar Facebook ineens enkele uren ‘uit de lucht’ verdween. Het goed ingevoerde

…. doof voor kritiek …. Foto EPA

internetmagazine TechinAsia meldde toen dat de junta van plan was de internationale gateways weer terug te brengen tot één door de staat beheerde.

Sinds het aantreden van de junta zijn volgens Freedom House (een ‘’watchdog’’ die beperkingen van vrijheid van meningsuiting signaleert) meer dan 200 Thaise internetsites geblokkeerd.

Ook werden Facebook-gebruikers opgepakt na kritische uitingen over het militaire regime op hun pagina’s. Freedom House constateert dat in Thailand geen sprake is van ‘’vrij internetverkeer en -gebruik”. Totnogtoe houdt regimeleider Prayuth zich doof voor de (internationale) kritiek op deze beperkingen.

Mediadeskundigen menen dat de junta zich in eigen voet schiet met het installeren van een Great Firewall. Zo wijst David Gilbert van International Business Times erop dat deze week informatie- en communicatie minister Uttama Savanayana aankondigde dat de regering overweegt Phuket en Chiang Mai uit te roepen tot zgn. ‘smart regions’. De bedoeling is dat naar het voorbeeld van het Amerikaanse Silicon Valley dit centra van internet-ondernemingen worden. Die zouden van Thailand een belangrijke digitale hub in het internetverkeer kunnen maken. Zo’n voornemen is onverenigbaar met de installering van een Great Firewall.

Intussen heeft minister Uttama de plannen bevestigd. Nog deze maand wordt er een besluit over genomen. Uttama probeerde de onrust onder internetgebruikers en -bedrijven weg te nemen met de opmerking dat de single gateway niet bedoeld was ter ”bescherming van de nationale veiligheid”. Het was juist de bedoeling  internetbedrijven te helpen, voegde hij er ter geruststelling aan toe. Met één internationale poort werken betekent volgens hem dat de kosten beter gedeeld kunnen worden.

Uttama ontkende volgens  het dagblad The Nation slechts indirect dat de plannen ook voorzagen in het installeren van een Great Firewall. ‘We gaan niet het voorbeeld van andere landen volgen,’ zei hij, een verwijzing naar de praktijk van China.

De vraag is wat giganten als Google, Facebook en Twitter gaan doen als de single gateway met firewall er komt. Met tussen de twintig en dertig miljoen Thaise Facebook-gebruikers is bijv. de markt zo aantrekkelijk dat Facebook heeft besloten een eigen vestiging in Bangkok te openen. Sommigen voorspellen dat een Great Firewall deze media-reuzen ertoe zal brengen Thailand te ‘’boycotten’’. De wens lijkt hier echter de vader van de gedachte. Google en Facebook zijn ‘’geband’’ door China, maar zo gebrand op verovering van de Chinese markt dat ze aan het onderhandelen zijn over formules waarmee ze voor Chinese internetgebruikers bereikbaar worden maar met beperkingen.

Ook het voorbeeld van Twitter stemt niet hoopgevend voor de voorstanders van vrij internetverkeer en vrijheid van meningsuiting. Twitter besloot in 2012 in te gaan op eisen van onder meer landen in het Midden-Oosten om bepaalde content niet door te geven. Thailand was haantje de voorste om dit besluit toe te juichen.

Bronnen: Reuters, TechinAsia, International Business Times, Rajprasong News


Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

1 Comment

  1. Ik las net een nogal warrig verhaal in de BP waarin een deputy PM de gemoederen tracht te bedaren door te zeggen dat het allemaal wel meevalt. “De mogelijkheden voor een firewall worden slechts bekeken, het is nog niet zover”, kakelt hij. Op de een of andere manier stemt me dat niet geruster. Verder las ik dat de minister van Onderwijs, Admiraal Geenverstandvanonderwijs, nogal innige banden heeft met de Noord Koreaanse minster van Onderwijs, Sufkut Nogminderverstandvanonderwijs, en de twee zijn het er over eens dat het Thaise onderwijs en het Noord-Koreaanse onderwijs “erg op elkaar lijken”. Als dit zo doorgaat dan betwijfel ik of ooit de dag zal aanbreken waarop Thaise tieners zullen ontdekken dat K-Pop niet uit Noord Korea komt.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.