Junta pakt Belgen aan

Logo Da Nonsense Times‘Belgenmens moet keus maken in Thailand’

Van onze diplomatieke nieuwsbrengert drs. Onno Peilbaar

De oekaze moet nog officieel worden gepubliceerd, maar Da Nonsense Times heeft er reeds beslag op kunnen leggen: het Thaise bewind gaat Belgen die permanent of als toerist in Thailand willen verblijven de nationaliteit afnemen. Op de aanvraagformulieren voor de diverse visa zal met ingang van 1 januari 2016 het vakje ‘nationality’ worden vervangen door ‘multiple choice’ met daarachter de internationale landencodes FR/NL. De Belgische staatsburger die FR aankruist krijgt de Franse drapeau tricolore in het paspoort gestempeld. De overigen de Nederlandse driekleur mét oranje wimpel.

„Die zogenaamde Belgen kunnen het roodwitblauw krijgen. Liggend of staand, dat maakt ons niet uit. De Belgenmens moet een keuze maken.“ zegt dr. Rajniewrong Praticaljok, directeur van het Bureau of Linquistic Anomalies van het Thaise ministerie voor Internal Security (voorheen Binnenlandse Zaken). Rajniewrong, die het Nederlands meer dan machtig is, blijkt achter de ambtelijke schermen al decennialang te ijveren voor wat hij – met een glimlach – ‘het uitroeien van het verschijnsel Belg’ noemt.

Volgens Rajniewrong zijn Thaise ambtenaren en gewone Thai het zat om door Belgen voor het lapje te worden gehouden. „Staat er zo’n exemplaar Frans of Nederlands te koeterwaalsen voor je loket. Vraag je welke nationaliteit heeft u, luidt het antwoord Belgisch. Spreek dan Belgisch, zeg ik al veertig jaar. Staan ze je dom aan te kijken.“

Na de staatsgreep van vorig jaar mei kreeg Rajniewrong naar eigen zeggen ‘de wind mee’. Het nieuwe sterke leiderschap erkende de ‘talentruc’ als nadelig én bedreigend voor de Thaise nationale veiligheid, verduidelijkt hij. Hij ervaart de volgende week te publiceren oekaze nr. 44b als een persoonlijke overwinning. „Dat ik dit nog mag meemaken. Ik ga 2 januari met pensioen,“ glundert Rajniewrong.

Ter geruststelling van uit Belgenland afkomstige Thailandgangers benadrukt hij dat ‘de talenoekaze’ alleen geldigheid heeft binnen de grenzen van het Koninkrijk. „Ik moet er wel aan toevoegen dat degenen die het veld ‘Multiple Choice’ doelbewust verkeerd invullen Thailand niet mogen verlaten voordat ze Frans én Nederlands kunnen spreken en schrijven. Daarna worden ze gedeporteerd naar plaats van herkomst,” waarschuwt Rajniewrong.

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. Dit is puur toeval! Dat moet welhaast. Juist op het moment dat de Belgische regering overweegt om alle in België verblijvende (residerende) Nederlanders te verplichten een inburgeringscursus te laten volgen. En was drs Onno Peilbaar hiervan niet op de hoogte dan? Logopedie staat op het programma (de Vlaamse zachte “g”) en een cursus trakteren op café (Vlaams voor een rondje geven) en… dat wordt wel heel erg moeilijk, elementaire bescheidenheid aanleren in gesprekken met betrekking tot het Nederlandse elftal.

  2. Beste Drs Onno Peilbaar,

    Laatst in de trein van Bangkok naar Chiangmai stapten er twee vrouwen in, die een geanimeerd gesprek met elkaar begonnen. Het duurde wel een kwartier voordat ik door had dat ze zich onderhielden in een taaltje, dat heel in de verte enige verwantschap vertoont met het Nederlands. Ze kwamen uit Lapscheure, zeiden ze toen ik er naar vroeg. Bij mijn laatste bezoek aan dat dorp hadden ze er niet eens een frietenkot, kan je nagaan. De dominante cultuur wordt er nog steeds voorgeschreven door Teil Uylenspiegel, die uit het iets verderop gelegen Damme komt. Ik kan me voorstellen, dat de Thaise overheid met de schelmenstreken van dit soort personages niets weet aan te vangen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.