Myanmar: Journalisten persbureau Reuters vrijgelaten

Journalisten Wa Lone en Jyaw Soe Oo

Twee journalisten van persbureau Reuters zijn deze week in Rangoon vrijgelaten als onderdeel van een massale gratie van president Win Myint. Met een pennenstreek werden ruim negenduizend gevangenen, onder wie zestien buitenlanders, uit de cel ontslagen. Het is gebruikelijk dat in Myanmar de autoriteiten gevangenen vrijlaten als gebaar naar het nieuwe jaar dat op 17 april is begonnen.

Wa Lone (33) en Kyaw Soe Oo (29) waren veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Ze zouden staatsgeheimen openbaar hebben gemaakt. De journalisten deden onderzoek naar de moord op tien leden van de Rohingya-minderheid in de deelstaat Rakhine. De aanklacht van het OM was dat ze daarbij overheidsdocumenten illegaal zouden hebben bemachtigd. De journalisten gaven steeds aan onschuldig te zijn. De twee verklaarden nooit om geheime informatie te hebben gevraagd of in bezit te hebben gehad.

Verontwaardigde reacties

Op de veroordeling kwamen wereldwijd veel verontwaardigde reacties. De VN vroeg herhaaldelijk om hun vrijlating. Onder meer door Amnesty International en andere belangenorganisaties werd er actie voor de twee mannen gevoerd. De rechtbank weigerde echter het proces tegen de journalisten stop te zetten. Ook in hoger beroep bleef het vonnis gehandhaafd. Ondanks dat een politiefunctionaris verklaarde dat zijn commandant hem opdracht had gegeven de documenten aan de verslaggevers te geven. Volgens de agent waren ze in de val gelokt. De klokkenluider werd vervolgens zelf veroordeeld tot een jaar celstraf en zijn familie werd uit hun huis gezet. Volgens andere bewijzen en getuigenissen bleken de documenten die als bewijsmateriaal tegen de journalisten werden gebruikt geen geheime of gevoelige informatie te bevatten.

Pullitzerprijs Journalisten

Reuters hoofdredacteur Stephen J. Adler verklaarde erg blij te zijn dat zijn journalisten zijn vrijgelaten. Die zijn sinds hun arrestatie, 511 dagen geleden, symbool geworden voor het belang van de persvrijheid in voormalig Birma en de rest van de wereld. Wa Lone en Kyaw Soe Oo kregen de prestigieuze journalistieke Pullitzer prijs voor hun journalistieke werk.

Bron: AD.

Bert Vos
Over Bert Vos 123 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*