Johan van Laarhoven vervroegd uit gevangenis. Met enkelband


De voormalige coffeeshophouder Johan van Laarhoven komt eerder uit de gevangenis. Hij mag op 28 augustus, na ruim zes jaar, de cel verlaten. Wel moet hij nog een enkelband dragen, bevestigen advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops aan Omroep Brabant na berichtgeving van NRC.

Momenteel zit Van Laarhoven (60) vast in de gevangenis in Vught. Eerder bracht hij jaren in de cel door in Thailand, waar hij in 2014 werd opgepakt.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft ingestemd met het verzoek van de advocaten van Johan van Laarhoven om hem een jaar eerder met een enkelband in vrijheid te stellen. Eigenlijk zou hij pas in augustus 2021 vrijkomen. Carry Knoops bevestigt dat de oud-coffeeshophouder op 28 augustus de cel mag verlaten. “Maar verder kan ik er niets over zeggen, op verzoek van onze cliënt.”

Frans van Laarhoven, broer van Johan, desgevraagd: ‘Johan mag naar buiten maar komt niet vrij. Hij staat nog steeds onder het gevangenis regime, met enkelband met GPS.  Ook dient hij zich aan strikte voorwaarden te houden. ‘

Redactie Trefpunt Thailand, Van Laarhoven, AfhaaljustitieAdvocaat Gerard Spong, die Van Laarhoven ook bijstaat, zegt in NRC niet uit te sluiten dat de officier van justitie zal proberen om Johan van Laarhoven op 28 augustus direct opnieuw vast te te zetten. Johan van Laarhoven, zijn broer Frans en drie andere verdachten moeten nog terechtstaan op verdenking van onder meer belastingfraude en witwassen. Die zaak staat volgens het Openbaar Ministerie los van de Thaise zaak. Broer Frans: We bereiden ons natuurlijk voor op zo’n actie. Persoonlijk geloof ik niet dat het OM zo ver wil gaan.

Tilburger Johan van Laarhoven werd in Thailand veroordeeld tot 75 jaar cel voor witwassen. De Thaise autoriteiten gingen over tot vervolging van de Tilburger nadat justitie in Nederland een rechtshulpverzoek had ingediend. De Nederlandse justitie verdenkt hem ook van witwassen en belastingfraude en riep de hulp in van de Thai omdat Van Laarhoven daar woonde.

Van Laarhoven zat 5,5 jaar vast in een Thaise cel, onder erbarmelijke omstandigheden, voordat hij in januari van dit jaar naar Nederland kwam. Hij mocht de rest an zijn straf hier uitzitten. Naar Nederlandse maatstaven zou hij in augustus van volgend jaar voor vervroegde vrijlating in aanmerking komen. Of de vervroegde vrijlating in overleg met de Thaise autoriteiten plaatsvond is (nog) niet bekend.

Hans Geleijnse, Fakenews, Onderbuikbrigade, Telegraaf, Tukta
Foto Khaosod English

Vorige maand werd Tukta Kaen-In, de levenspartner van Johan, voorwaardelijk vrijgelaten in Thailand. Zij mag het land niet verlaten tot haar veroordeling tot in laatste instantie ruim zeven jaar celstraf is verstreken. Een weerzien met Johan en haar twee kinderen die in Nederland zijn zit er voorlopig niet in, naar de familie verwacht zal het verbod tot uitreizen tot medio november dit jaar van kracht blijven. Nog niet duidelijk is of zij door het Nederlandse OM zal worden opgeroepen om gehoord te worden in het komende proces tegen de Van Laarhovens.

In het rechtshulpverzoek dat in 2014 door het Openbaar Ministerie werd gedaan aan de Thaise autoriteiten werd Tukta Kaen-In genoemd als mede-verdachte.  Dit rechtshulpverzoek leidde tot de arrestatie van beiden in Thailand. Tukta naar Nederland krijgen is een opdracht die nog voor ons ligt, zei advocaat Knoops eerder.

Ook op Trefpunt: Tukta eindelijk uit gevangenis

Redactie
Over Redactie 661 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*