Jerome Powell draaide het script om

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve Board, houdt een persconferentie na de vergadering van het Federal Open Market Committee van de Federal Reserve op 22 maart 2023 in Washington, DC.

Alex Wong | Getty Images Nieuws | Goede foto’s

Dit rapport komt uit de CNBC Daily Open van vandaag, onze nieuwe nieuwsbrief voor de internationale markt. CNBC Daily Open brengt investeerders op de hoogte van alles wat ze moeten weten, waar ze ook zijn. Zoals je ziet? U kunt zich abonneren Hier.

Markten verwachtten een renteverhoging van een kwartpunt door de centrale bank. Powells waarschuwingen over de economie maakten indruk op hen.

  • Fed-functionarissen kwamen unaniem overeen om de rente te verhogen. Maar tijdens een persconferentie na de vergadering erkende Fed-voorzitter Jerome Powell dat de commissie overwoog de verhogingen te onderbreken omdat “gebeurtenissen in het banksysteem van de afgelopen twee weken zouden kunnen leiden tot krappe kredietvoorwaarden”.
  • Gevraagd door een senator of de Schatkist overweegt om alle bankdeposito’s te garanderen zonder toestemming van het Congres, zei minister van Financiën Janet Yellen.
  • PRO GameStop steeg met 35,24% op het nieuws dat het bedrijf zijn eerste kwartaalwinst in twee jaar boekte. Maar analisten waarschuwen beleggers dat het op de lange termijn nog steeds kan stijgen.

De laatste paar vergaderingen van het Federal Open Market Committee hebben een patroon gevolgd. De centrale bank neemt een versoepelend standpunt in en verhoogt agressief de rente, wat de markten bedreigt. De opmerkingen van Powell op de persconferentie zullen beleggers kalmeren, die zich zullen concentreren op zijn slechte opmerkingen (misschien per ongeluk en tot zijn ergernis, neem ik aan).

READ  RNC weerlegt Biden-aankondiging met dystopische, door AI ondersteunde video

Deze keer draaide Powell het script om.

Markten verwachtten een stijging van 25 basispunten, en die hebben ze gekregen. Gelijk hebben draagt ​​bij aan het gevoel van zekerheid, dus alle drie de grote indices stegen zelfs na de aankondiging van de Fed. Quincy Krosby, chief global strategist bij LPL Financial, merkte zelfs op dat “de markten goed reageren op een verwachte renteverhoging van 25 basispunten”.

Toen begon Powell te praten. Aanvankelijk hielden zijn verzekeringen dat het “banksysteem gezond en veerkrachtig is” de markten draaiende. Toen begon Powell te praten over “strakke kredietvoorwaarden voor huishoudens en bedrijven” die “gemakkelijk een aanzienlijk macro-economisch effect zouden kunnen hebben”. Erger nog, deze voorwaarden worden niet weerspiegeld in aandelenindices omdat ze “niet noodzakelijkerwijs de leningsvoorwaarden weergeven”. Dat suggereert dat de economie er misschien slechter aan toe is dan velen dachten, schreef Buddy Dome van CNBC.

Alsof ze probeerden te bewijzen dat Powell ongelijk had, begonnen de markten een uur na de toespraak van Powell te dalen en konden ze hun achteruitgang niet stoppen. Aan het eind van de dag verloor de Dow Jones Industrial Average 1,63%, de S&P 500 daalde 1,65% en de Nasdaq Composite daalde 1,6%.

Ze werden zeker niet geholpen door de verduidelijking van minister van Financiën Janet Yellen dat de Federal Deposit Insurance Corporation geen “algemene verzekering” voor bankdeposito’s overweegt, in tegenstelling tot haar opmerkingen van dinsdag – waarvoor ik gisteren in deze nieuwsbrief waarschuwde.

Het goede nieuws is dat de Fed voorspelt dat ze de rente nog één keer zal verhogen – misschien met nog eens 25 basispunten – alvorens te pauzeren. Als Powell mag worden geloofd, ligt een snee niet op tafel. Te midden van de huidige bancaire onrust, waarbij de centrale bank voorzichtig is met betrekking tot de bredere economie, kunnen beleggers beter niet tegen de centrale bank vechten.

READ  Zelensky zegt dat een tegenaanval meer tijd nodig heeft

Register Hier Ontvang dit rapport elke ochtend voordat de markten opengaan rechtstreeks in uw inbox.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *