Geen vertrouwen meer in Thais rechtssysteem, zegt rechtenstudent

TT redactie, Jatupat, rechtssystemPolitiek activist Jatupat Boonpattaraksa, die begin december in de gevangenis belandde voor ‘majesteitsschennis’, zei afgelopen vrijdag niet langer te geloven in het rechtssysteem in Thailand. Hij deed deze uitspraak nadat de rechtbank voor de vijfde keer geweigerd had hem op borgtocht vrij te laten.

Jatupat, student rechten, deelde begin december op Facebook een BBC documentaire over de nieuwe Thaise koning Rama X en belandde prompt achter de tralies. De Thaise autoriteiten verklaarden dat de documentaire beledigende informatie bevatte. Er waren echter ruim 2800 andere mensen die de link deelden, maar alleen Jatupat werd opgepakt. Ook tegen de BBC werden wijselijk geen stappen ondernomen.

Volgens Anon Nampha, die deel uitmaakt van het advocatenteam dat  Jutapot bijstaat, is de 25 jarige student opgepakt om “andere activisten te ontmoedigen”.
Zijn verzoek tot vrijlating op borgtocht werd door de rechtbank achter gesloten deuren behandeld. Ook journalisten en vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties werden geweerd. Het werd hem zelfs niet toegestaan om examen af te leggen aan zijn universiteit te Khon Kaen, waardoor hij zijn studie dit jaar waarschijnlijk niet zal kunnen afronden.

In een parallelle ontwikkeling aan deze zaak, werden in de VS onlangs voor het eerst geclassificeerde documenten vrijgegeven, waarvan sommige betrekking hebben op het Thaise koningshuis, hetgeen gevolgen kan hebben voor de officiële geschiedschrijving.

Bron tekst en foto: Khaosod English

 

 

 

 

 

 

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.