Japanners hebben de hoogste levensverwachting ter wereld. Hoe doen ze dat?

Het is ze weer eens gelukt in Japan. Nadat Chiyo Miyako in januari 2018 op 117-jarige leeftijd overleden was, stond een legioen Japanse vrouwen in de startblokken, om haar als oudste mens op te volgen. Nu is Kane Tanaka met haar 115 jaar de oudste mens ter wereld.

Redactie, Japan, Levensverwachting, Kane Tanaka
Kane Tanaka, toen ze nog maar 114 was.

Het land der onsterfelijken wordt Japan wel eens genoemd. En inderdaad het is opmerkelijk hoe oud de mensen daar worden. Volgens de World Health Organization is de gemiddelde levensverwachting in Japan in 2018 84,2 jaar. Voor mannen is dat 81,1 jaar en voor vrouwen 87,1 jaar. Ter vergelijking: volgens het CBS hebben Nederlandse mannen in 2017 een levensverwachting van 80,1 jaar en vrouwen van 83,3 jaar. Ook niet gek. Zeker als je dat vergelijkt met de levensverwachting van de Russen (71) en de Amerikanen (78,5)  De laagste levensverwachtingen komen voor in de Centraal Afrikaanse republiek (53), Tsjaad (54,3) en Lesotho (52,9).

Redactie, Japan, Levensverwachting, oude vrouw

De vraag is natuurlijk. Hoe komt het dat Japanners zo oud worden?
Marina Pitofsky zegt daarover in een artikel in USA Today dat het wel eens aan het dieet van de Japanners kan liggen. Japanners eten doorgaans vis, waarvan bekend is dat het rijk is aan omega-3-vetzuren. Dat is goed voor je hart en bloedvaten. Ander populair eten is tofu, zeewier en octopus, waardoor arteriosclerosis en bepaalde vormen van kanker worden tegengegaan.
Daarbij komt, dat de gezondheidszorg in Japan buitengewoon toegankelijk is. Ziektekosten worden voor 70 procent vergoed door de staat. En als je het niet zo breed hebt, is dat zelfs 90 procent.

Redactie, Japan, Levensverwachting
Oude Japanse vrouw op weg naar de top van de Fishimi Inari

En hoe zit het met andere landen met een hoge levensverwachting? Eten die ook zo veel vis?
Pitofsky voert Zwitserland op met een levensverwachting van 83,3 jaar. Gezien de geografische ligging zal het dieet daar een stuk minder vis bevatten dan in Japan. Hoe zit dat?

Sommige onderzoekers schrijven de hoge levensverwachting van de Zwitsers toe aan hun gemeenschapszin. Eenzaamheid is net zo slecht voor je levensverwachting als obesitas, zeggen zij. Geschat wordt dat 94 procent van de Zwitsers minstens één iemand in de omgeving heeft, die in geval van nood voor ze kan zorgen. Andere onderzoekers denken dat de Zwitsers zo oud worden, doordat ze zoveel chocolade eten. Vooral donkere chocolade verlaagt het risico op een hartinfarct.

Redactie, Japan, Levensverwachting, vis en chocolade
Vis en chocolade eten is het beste.

Ook de Spanjaarden kunnen zich verheugen in een hoge levensverwachting (83,1). Dat komt door hun mediterrane dieet, dat rijk is aan vis, olijfolie en groenten en fruit. En heel belangrijk: ze houden ’s middags een siësta.

Hoe het gesteld is met de levensverwachting van expats in tropische landen heb ik niet kunnen achterhalen. Veel vis en chocolade eten en elke middag een tukkie doen, lijkt me het beste. En als je helemaal zeker wil zijn: verhuizen naar Japan.

 

BronUSA Today

 

 

 

 

 

Redactie
Over Redactie 531 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*