Japan. Ruimtelift komt eraan.

Stel je voor midden op de Dam in Amsterdam staat een ruimtelift. Je stapt in en drukt op het bovenste knopje. ISS staat erbij. De liftdeuren gaan dicht en een week later sta je in het International Space Station (ISS).

Lariekoek, onzin, science fiction? Niks daarvan. Japanse onderzoekers van de Shizuoka Universiteit zijn er serieus mee bezig. Morgen (maandag 10 september) om 18:32 lokale tijd wordt het benodigde materiaal voor het experiment gelanceerd naar het ISS. Dat materiaal bestaat uit twee kubusvormige mini-satellieten met zijden van 10 centimeter, een stalen kabel van 10 meter lang en een container.

Vanuit het ISS zal de stalen kabel gespannen worden en zal met camera’s gevolgd worden hoe de container van de ene mini-satelliet naar de andere voortbeweegt. Daarmee willen de onderzoekers nagaan in hoeverre het mogelijk is in de toekomst een ruimtelift te ontwikkelen.

Redactie Japan Ruimtelift Japanse plannen
De Japanse plannen voor een ruimtelift.

Ruimteliften staan volop in de belangstelling en niet alleen bij science-fictionschrijvers. Een ruimtelift kan de transportkosten aanzienlijk drukken. Normaal kost het transport naar het ISS ongeveer 20.000 euro per kilogram. Met een ruimtelift zou dat 200 euro zijn. Een probleem waarvoor de onderzoekers staan is onder andere de materiaalkeuze van de kabels, die hoog energetische kosmische straling moeten kunnen weerstaan. Een ander probleem is de elektriciteitsvoorziening vanaf de aarde naar de ruimte. En dan hebben we het nog niet over al het ruimteafval en alle meteorieten die de lift moet zien te ontwijken.

De Japanners schatten dat de kosten van een ruimtelift naar het ISS ongeveer 80 miljard euro zal zijn. Dat is per kilometer anderhalf keer goedkoper dan de Amsterdamse Noord-Zuidlijn.

Bron: CNet 3 september

 

 

 

 

 

Redactie
Over Redactie 531 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*