Japan. Pensionado’s kiezen voor criminaliteit. Ideetje!

In Japan kiezen ouderen voor criminaliteit om in de gevangenis te belanden. Ze kunnen zichzelf niet meer bedruipen. Moeten zitten een leuk alternatief: huisvesting en drie excellente maaltijden per dag, alles voor noppes. Zo hoeven deze bejaarden niet bij hun familie te bedelen om financiële steun en verzorging.

Hans Geleijnse, Pensionado, Gevangneis, Misdaad
Japan hotel
Foto: BBC.com

Ik verzin dit niet, het verhaal werd me aangereikt door een van onze bloggers en komt van doorgaans betrouwbare bron: de BBC. De correspondent in Tokio is het opgevallen dat criminaliteit onder (armlastige) seniore burgers – het kleinerende begrip oudjes wordt niet gebruikt – de laatste twee decennia toeneemt. Inventieve ouderen verzinnen van alles om een luxe-verblijf achter de tralies te bemachtigen. Een geïnterviewde vertelt dat hij begon met een politiebureau binnenrijden op een gestolen fiets (1 jaar gevangenisstraf) en als recidivist zijn verblijf in het Walhalla langdurig wist te verlengen door vrouwen met een mes te bedreigen.

We hebben het hier dus over een welvaartsstaat, waar de pensionado met een staatspensioentje als loser door de levensavond moet. Triest natuurlijk. Maar het is geen ver-van-ons-bed-show meer. Ook in België en Nederland is de laatste tijd zo’n trend zichtbaar. Hoewel ik er niet voor ben om vrouwen met een mes te bedreigen – ik zou voor politici en gezagsdragers kiezen – is het wel een vondst: gratis onderdak en je natje en droogje in een gastvrije gesloten inrichting. Helaas echter, het schort in onze contreien nog aan inzicht en dus is er gebrek aan motiverende propaganda.

Hans Geleijnse, Pensionado, Gevangneis, Misdaad
Er warmpjes bijzitten op je ouwe dag
Foto Videobloc.com

Rollator crime wave nodig

Onbegrijpelijk dat een politieke partij als 50plus in Nederland niet met dit idee aan de weg timmert in plaats van te klagen over falende pensioendekking en andere oninteressante bejaarde onderwerpen. Wat een geweldige impuls tot welzijn en geluk van jongere generaties zou een rollator crime wave op leveren. Fikse reductie van het bestand aan landschap vervuilende grijze duiven. Aanzienlijke vermindering van wachttijden in openbaar vervoer en bij kassa’s omdat het aantal langzame ouwe zakken in de rij fors afneemt. Geen hoofdbrekens meer over wat wat deze nutteloze dinosauriërs de maatschappij wel niet kosten. Zet ze aan tot misdaad, achter slot en grendel zonder pensioen, opgeruimd staat netjes.

Positief neveneffect: meer aandacht voor de oudere medemens. Opvallende vergrijzing van de gedetineerde populatie zal verontruste wetenschappers, behulpzame gedragstherapeuten, wegmasserende welzijnswerkers en media-alarmisten in het geweer brengen. Daarom, te beginnen voor het leger behoeftige AOW-trekkers zovast dit uit de jaren zeventig vorige eeuw gejat ideetje: proletarisch winkelen. Doe het massaal en geef het een eigentijds naampje, pinless shopping in modern Nederlands. En natuurlijk niet een tubetje tandpasta maar hele winkelschappen leeghalen.

Bert Vos, Doodstraf Thailand, Reacties

Dit advies geldt natuurlijk niet voor bejaarde Thaise bahtbijters of in Thailand wonende armlastige westerse pensionado’s. Daar het criminele pad opgaan brengt geen soelaas, tenzij dit wordt ingegeven door een brandend verlangen naar voortijdige levensbeëindiging. Zekers, ook in Thailand is verblijf in een  monkey house kosteloos. Gedetineerde verworpenen der aarde mogen in het Land of Smiles echter niet rekenen op eerbied voor grijze haren. Gelukkig schijnt de zon er nog gratis, voor iedereen.

Open vraag: waarop loopt dit briljante idee stuk?

InspiratiebronBBC over criminele pensionado’s  in Japan

Meer pensionadoleed op Trefpunt: expats en gezondheidszorg

 

Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

2 Comments

  1. Briljant! Ik ga er eens over nadenken. Maar het grootste probleem: hoe kom ik in Nederland in de bak terecht? Dat is alleen voor de elite-in-het-kwaad tegenwoordig. Dan moet ik tenminste een paar moorden plegen wil ik een lekker nestje kunnen inrichten in mijn ***** cel, een nestje dat ik niet al na twee maanden moet inruilen voor een EBB, een Elektronische Big Bro die om mijn enkel zit en waarmee ik alleen naar buiten mag om de gemeentelijke heg te snoeien en de Jumbo te bezoeken. In deze lacune moet ik nog voorzien maar verder, chapeau heren en dames Japanner, een briljant idee!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.