Japan. Hoe de baas slaperige werknemers wakker houdt

Net als Nederland wordt Japan op het ogenblik geteisterd door extreme hitte. En daar is het nog een stukje erger. Wekenlang worden temperaturen gemeten van boven de 40 graden. Niet bepaald een temperatuur die uitnodigt om grootse werkprestaties te leveren. Maar hoe voorkom je slaperige werknemers, zonder je zelf in het zweet te werken en met een bamboerietje tussen de bureaus door te lopen? In het het geautomatiseerde Japan hebben ze er wat op gevonden, meldt het World Economic Forum.

Redactie, Japan, Slaperige werknemers

In de computers is een systeem ingebouwd dat de ooglidbewegingen van de werknemers registreert. Zodra het systeem bij de werknemers slaperigheid constateert, wordt de temperatuur in de ruimte automatisch verlaagd. Het systeem is verzonnen door air-conditioningfabrikant Daikin en elektronicagigant NEC en is nog in de experimentele fase.

Redactie, Japan, Slaperige werknemers, Slapende werknemers
In Japan vallen werknemers geregeld na de lunch in slaap.

In Japan, waar dikwijls weken van 60 uur worden gedraaid, vallen werknemers geregeld na de lunch in slaap. Er is zelfs een woord voor: ‘inemuri’. Dat bekent zoiets als ‘afwezig, hoewel aanwezig’.  Dat kan natuurlijk niet. Er werd een onderzoek gestart naar wat de meest effectieve methode is om mensen alert te houden. Terwijl de proefpersonen eenvoudige wiskundesommetjes moesten maken, werden uiteenlopende omstandigheden op ze losgelaten, zoals het verspreiden van verschillende geurstoffen, het opvoeren van de verlichting en dus ook het verlagen van de temperatuur. Dat laatste bleek het beste te werken. Er zijn zelfs plannen om bij individuele werknemers koude lucht in het gezicht te blazen, zodra vastgesteld wordt dat de lamlendelingen de luiken sluiten.

Je kunt je afvragen hoe ethisch deze behandeling van slaperige werknemers is. Het doet denken aan het experiment van Milgram, waar elektrische schokken werden gegeven (https://nl.wikipedia.org/wiki/Experiment_van_Milgram ) en waaruit bleek dat proefpersonen bereid waren om schokken te geven die uiteindelijk dodelijk waren. Misschien een leuk ideetje voor de Japanse werkgevers?

 

Redactie
Over Redactie 589 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. Ik heb even naar het onderhavige artikel gekeken van het World Economic Forum en daar blijkt uit dat gemiddeld 7.7% van de Japanners 60 uur of meer werkten per week, 14% voor mannen en 2.6% voor vrouwen. Ik vermoed dat Nederland ongeveer dezelfde cijfers zal hebben, misschien wat lager maar niet veel, ik kon ze echter niet vinden. Als huisarts werkte ik ook gemiddeld 60 uur per week, en dan tel ik zaken als vergaderingen, nascholing etc. niet eens mee. Ik denk dat gaan dutten tijdens je werk meer te maken heeft met de aard van het werk, saai, routinematig, geen uitdagingen, geen leuk contact met collega’s ed dan met het aantal uren. Daar moet wat aan gedaan worden.
    Over dat experiment van Milgram wil ik alleen dit zeggen. Er waren veel mensen (40%) die er mee stopten, veel anderen protesteerden, raakten in paniek en in tranen. Bovendien kregen de deelnemers te horen dat de elektrische schokken geen permanente schade zou opleveren.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.