Japan heeft een man aangeklaagd die verdacht wordt van de moord op de voormalige Japanse premier Shinzo Abe


Tokio
CNN

Japans Een man die verdacht wordt van het neerschieten van oud-premier Shinzo Abe vorig jaar is aangeklaagd, zeiden openbare aanklagers vrijdag.

Het openbaar ministerie van Nara zei in een verklaring dat Tetsuya Yamagami werd beschuldigd van moord en vuurwapens nadat hij op 8 juli tijdens een campagnetoespraak op straat in de stad Abe was doodgeschoten.

De districtsrechtbank van Nara bevestigde dat CNN de aanklacht had ontvangen.

Yamagami heeft sinds zijn arrestatie vorig jaar een psychiatrisch onderzoek ondergaan in Nara om te bepalen of hij mentaal geschikt is om terecht te staan, meldt de publieke omroep NHK. Zijn voorlopige hechtenis eindigde dinsdag, voegde NHK eraan toe.

Yamagami werd ter plaatse vastgehouden en bekende dat hij Abe had neergeschoten, zei de politie van Nara Nishi.

Doktoren zeiden dat de kogel die de voormalige premier doodde “diep genoeg om zijn hart te bereiken” en hij stierf aan hevige bloedingen.

Abe, 67, voormalig leider van de Liberaal-Democratische Partij en de langstzittende premier van Japan, diende van 2006 tot 2007 en opnieuw van 2012 tot 2020 voordat hij om gezondheidsredenen ontslag nam.

Zijn moord op klaarlichte dag schokte de wereld en veroorzaakte schokgolven door heel Japan. Wereldleiders betuigden hun condoleances terwijl duizenden langs de straten van Tokio stonden. Een alomvattend en controversieel Staatsbegrafenis Die werd gehouden in september.

NHK meldde destijds dat de verdachte het op de voormalige premier had gemunt omdat hij geloofde dat Abe’s grootvader – een andere voormalige leider van het land – had bijgedragen aan de uitbreiding van een religieuze groep die hem haatte.

READ  Biden ging Selma ontmoeten om zijn eigen pleidooi voor stemrecht te verdedigen

CNN kon echter niet onafhankelijk bevestigen naar welke groep Yamagami verwees, daarbij verwijzend naar connecties met de Japanse premier Kishida Abe. Verenigde Kerk Tijdens een parlementaire zitting afgelopen september zei de voormalige premier dat er grenzen waren aan het begrijpen van de betrekkingen met de groep na zijn dood.

In oktober gaf Kishida opdracht tot een onderzoek naar de kerk te midden van de groeiende corruptie die zijn regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) in verband bracht met de controversiële religieuze groepering. Ministers treden af.

Oorspronkelijk bekend als de Holy Spirit Association for the Unification of World Christianity, werd de kerk in 1954 in Zuid-Korea gesticht. Het verspreidde zich wereldwijd in de jaren tachtig en is nog steeds prominent aanwezig in delen van Azië.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *