Janet Yellen had kritiek op de manier waarop China omgaat met Amerikaanse bedrijven

Minister van Financiën Janet L. Yellen bekritiseerde vrijdag het harde optreden van de Chinese regering tegen bedrijven met buitenlandse banden en haar recente beslissing om exportbeperkingen op te leggen aan enkele belangrijke mineralen, aangezien dergelijke stappen de inspanningen van de regering-Biden rechtvaardigen om Amerikaanse fabrikanten minder afhankelijk te maken van China.

Op haar eerste dag van ontmoetingen in Peking om de spanningen tussen de Verenigde Staten en China te verlichten, heeft mevr. Yellen gepresenteerd. Zijn opmerkingen aan een groep leidinggevenden van Amerikaanse bedrijven die in China actief zijn, onderstreepten de uitdagingen waarmee de twee grootste economieën ter wereld worden geconfronteerd wanneer ze hun diepe verschillen proberen te overstijgen.

“Tijdens vergaderingen met mijn collega’s communiceer ik de zorgen die ik hoor van het Amerikaanse bedrijfsleven, inclusief het gebruik van niet-marktinstrumenten door China, zoals uitgebreide subsidies en belemmeringen voor markttoegang voor staats- en binnenlandse ondernemingen. buitenlandse bedrijven’, zei mevrouw Yellen tijdens een rondetafelgesprek tegen leden van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in China. “Ik ben diep verontrust door de strafmaatregelen die de afgelopen maanden zijn genomen tegen Amerikaanse bedrijven.” Vertegenwoordigers van Boeing, Bank of America en landbouwgigant Cargill waren aanwezig.

In maart arresteerden en sloten de Chinese autoriteiten een filiaal van vijf Chinese staatsburgers die in Peking werkten voor Mintz Group, een Amerikaans adviesbureau met 18 kantoren over de hele wereld. De volgende maand ondervroegen de autoriteiten medewerkers van het kantoor in Shanghai van het Amerikaanse managementadviesbureau Bain & Company.

Het onderzoek naar Amerikaanse bedrijven die in China actief zijn, volgt op beperkingen die de regering-Biden heeft opgelegd aan de toegang van China tot kritieke technologie en apparatuur voor de productie van halfgeleiders.

READ  De Boston Celtics staan ​​aan de vooravond van NBA-geschiedenis na een dramatische overwinning op de Miami Heat in Game 7.

De regering-Biden bereidt aanvullende beperkingen voor op de Amerikaanse technologiehandel met China, inclusief mogelijke limieten op geavanceerde chips en Amerikaanse investeringen in het land. De regering bereidt zich ook voor om de toegang van Chinese bedrijven tot Amerikaanse cloud computing-diensten te beperken in een poging een maas in de wet te dichten in eerdere beperkingen op de toegang van China tot geavanceerde chips die worden gebruikt in kunstmatige intelligentie.

De tit-for-tat ging deze week door toen Peking wraak nam op de limieten van de Biden-regering op halfgeleiders en aankondigde dat het de export zou beperken van enkele kritieke mineralen die worden gebruikt bij de productie van sommige chips.

Een functionaris van het Chinese ministerie van Financiën zei vrijdag dat mevr. Hij sprak de hoop uit dat de ontmoetingen met Yellen de economische betrekkingen zouden verbeteren en stelde voor dat de Verenigde Staten stappen zouden ondernemen om dat te bewerkstelligen. De functionaris voegde eraan toe dat beide landen niet profiteren van de “ontkoppeling” en verstoring van toeleveringsketens.

Mevrouw Yellen zei vrijdag dat ze “bezorgd” was over het besluit van China om exportbeperkingen op te leggen.

“We zijn de impact van deze maatregelen nog aan het evalueren, maar ze herinneren ons aan het belang van het bouwen van veerkrachtige en gediversifieerde toeleveringsketens”, zei mevrouw Yellen. Hij suggereerde dat aanvullende reacties uit de Verenigde Staten zouden kunnen komen om ervoor te zorgen dat Amerikaanse bedrijven en werknemers eerlijk worden behandeld.

“Ik zal altijd opkomen voor uw belangen en werken om een ​​gelijk speelveld te garanderen”, zei mevrouw. Yellen toegevoegd. “Dit omvat coördinatie met onze bondgenoten om te reageren op de oneerlijke economische praktijken van China.”

READ  Jimmy Garoppolo voegt zich naar verluidt bij de Raiders

Bedrijven schrikken ook van de steeds strenger wordende Chinese nationale veiligheidswetten, waaronder een strenge antispionagewet die zaterdag van kracht werd. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze week een waarschuwing afgegeven en de Amerikanen geadviseerd om reizen naar China te heroverwegen vanwege de mogelijkheid van valse detentie.

De minister van Financiën is van plan deze kwesties de komende twee dagen aan de orde te stellen tijdens ontmoetingen met Chinese topfunctionarissen.

Naast de bedrijfsleiders had mevrouw Yellen vrijdag ook een ontmoeting met Liu He, de voormalige vice-premier van China, en Yi Gang, de vertrekkende gouverneur van de People’s Bank of China. Een ambtenaar van het ministerie van Financiën zei dat mevrouw Yellen de vooruitzichten voor de economie besprak in een informele discussie die meer dan een uur duurde met haar voormalige collega’s.

Later op de vrijdagmiddag zal hij premier Li Qiang ontmoeten in de Grote Hal van het Volk.

Claire Fu Bijgedragen verslag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *