Kerrie met rijst; pittig India & Birma (70)

 

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, jager

 

‘Twenty-one days in India being the tour of Sir Ali Baba K.C.B.’

 

De jager

Ik ga een dag met hem de jungle in want wil de jager eens zien spelen op zijn eigen terrein. Zijn gezelschap is met tenten en andere spullen meegereisd en alles is neergezet aan de rand van een gehucht waar de beschaving stopt.

Ik zal me enkele dagen over geven aan zijn opdringerige vriendelijkheid en zal hem volgen diep de jungle in naar de bison en de tijger.

Het is me allemaal vreemd hier. Hier wordt iedereen een Bhil zoals de stam heet, hier wordt de sperwer een arend en het groene gras een rietkraag waarin een olifant een muis lijkt.

Vreemde vogelgeluiden komen uit de bladeren, vreemd geritsel en aparte kreetjes. De natuur lijkt in vervoering over de zon en deze vreemde muziek. Wij zien kolossale boompartijen en horen prooidieren; wij zien wilde bloemen en vlinders. Mijn hart gaat in een nieuw ritme tekeer.

Foto 1

Onze tenten staan in de bewegende schaduw van de pipal-boom met al die krommingen. Deze plek is koel en aangenaam. Om ons heen weten wij olifanten, kamelen, ossen en paarden die genieten van de schaduw.

Onze bediendes koken voedsel en hebben allemaal een eigen kookplaatsje in de modder. Op een open plek wordt ons ontbijt geserveerd.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, jager
Pipalboom; Banyan tree.

De lokale stam

Een groepje bijna naakte Bhils bekijkt ons werk en snuift de lucht op. Hun leider, een oude gebroken lijkende man die een paar lompen aan zijn lijf heeft praat met mijn vriend de jager.

Deze oude Bhil heeft zich omgord met messen, kruithoorn en stamper alsmede een oud vuursteengeweer.

Hij ziet er uit alsof hij zo kan omvallen maar dan vergis je je!

Deze oude man gaat de hele nacht op een boomtak zitten tussen de uilen; hij wacht tot een tijger de os, die aan een boom vastgebonden is, zal aanvallen. Hij ziet de tijger zijn prooi meenemen in de bosjes.

Daarna sluipt hij weg door de struiken, de steile helling op, naar ons kamp, om het woord te spreken waar iedere jager blij van wordt.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, jager
Vuursteengeweer.

Dan gaat hij de dorpen af om drijvers te zoeken en is terug voor de sahib aan zijn ontbijt zit.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, jager
Jacht in Punjab.

Hij is de ziel van de jacht. Spoort de drijvers aan, geeft orders, zoekt onder bosjes, verandert de zoekmethode, tot dan eindelijk een schot klinkt, je een dier hoort brullen, en tenslotte een grote gestreepte kat dood voor ons ligt. En dat allemaal voor een schamel loon.

De jager

De jager heeft liefst kleren van ruwe materialen die in de bajes zijn gemaakt; zo lijkt hij nog een beetje een jager.

Hij heeft niet het privilege van de stammen hier die naakt jagen in slechts hun bruine vel. Hij kan niet in burgerkleren; iedereen zou hem uitlachen. Heeft slechts een oude hoed op die herinnert aan zijn burgerbestaan.

‘Maak je niet druk’ zegt de jager als we eerst geen tijger kunnen vinden. Meer zegt hij niet over de jacht. Hij is ijdel en laat mij achter met het idee dat ik inderdaad slechts een kantoorklerk ben, een boekenwurm en een pennenlikker!

Maar toch is hij een warme, moedige vent vol sentiment en een vleugje romantiek. En zo zie ik de jager het liefst. Hij is een kleine man met een lange zwarte baard, een zongebrand gezicht en hij rookt een stenen pijp.

Hij is genereus; mijlen in het rond is men hem geld schuldig. Ik denk wel eens dat niet van hem lenen is alsof je hem beledigt. Toch is hij niet rijk. Zijn bungalow bevat alleen maar herinneringen aan de jacht en geweren. Toch voelt hij zich rijk en laat dat merken als hij een tijger heeft geschoten. Hij triomfeert!

 

Foto’s en prenten

Pipal-tree, bodhiboom, banyan, ficus religiosa, vijgenboom, heilige boom in India, onder deze boom bereikte Boeddha de verlichting; wikimedia, curid, 690109.

Springfield vuursteengeweer, 1795; wikimedia, curid, 6732494.

Tijgerjacht in Punjab, rond 1820; wikimedia, curid, 2429533

Gerelateerde berichten

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 592 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*