Jacinda Ardern: Nieuw-Zeelandse premier treedt af voor de volgende verkiezingenCNN

Premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern Toen hij donderdag aankondigde dat hij binnen enkele weken zou aftreden voor een nieuwe leider, zei hij dat hij niet de energie had om zich kandidaat te stellen voor herverkiezing bij de verkiezingen in oktober.

Tijdens een persconferentie zei Ardern dat haar ambtstermijn op 7 februari zou eindigen en dat ze verwachtte dat een nieuwe Labour-premier zou aantreden – hoewel “afhankelijk van het proces dat dit eerder kan zijn”.

“De beslissing is aan mij”, zei Ardern. “Het leiden van een land is de meest bevoorrechte baan die iemand kan hebben, maar ook de meest uitdagende. Je kunt en mag het niet doen als je een volle tank hebt en weinig reserve hebt voor onverwachte uitdagingen.

“Ik heb niet genoeg meer in de tank [the job] Gerechtigheid”, voegde hij eraan toe.

Eind 2022 zei hij dat hij de tijd had genomen om te overwegen of hij het in zich had om door te gaan als premier – uiteindelijk concludeerde hij dat het tijd was om af te treden.

Hij voegde er echter aan toe: “Ik ben niet gestopt omdat het moeilijk was. Als dat zo was geweest, zou ik twee maanden aan het werk zijn gegaan”, somde hij de verschillende uitdagingen op waarmee zijn regering werd geconfronteerd, waaronder de Covid-19-pandemie, de 2019 Christchurch terreuraanslag en de vulkaanuitbarsting bij Te Bua O Wakkari. .als een wit eiland.

Hij voegde eraan toe dat de vroege kennisgeving planning en voorbereiding door overheidsinstanties en politieke partijen mogelijk zou maken.

Op 14 oktober zijn de algemene verkiezingen.

Wanneer Besteld In 2017 werd hij premier Op 37-jarige leeftijd was ze de derde vrouwelijke leider van Nieuw-Zeeland en een van de jongste leiders ter wereld. Binnen een jaar werd hij geboren in functie – alleen de tweede wereldleider die dit deed.

Hij werd herkozen voor een tweede termijn in 2020, gewonnen door de “go hard and go fast”-benadering van zijn regering van de pandemie, die Nieuw-Zeeland hielp de verwoestende uitbraken die elders te zien waren, te voorkomen.

De Australische premier Anthony Albanese tweette lof voor Ardern na de aankondiging van donderdag en zei dat ze “de wereld had laten zien hoe ze met wijsheid en kracht moest leiden” en “een goede vriend van mij” was.

Ardern oogstte lof op het internationale politieke toneel vanwege haar frisse en empathische aanpak, maar haar populariteit in Nieuw-Zeeland is de afgelopen jaren afgenomen.

Uit een aantal opiniepeilingen eind 2022 bleek dat de steun voor Ardern en haar Labour Party afnam. Het laagste sinds zijn aantreden in 2017Dat meldt CNN-partner Radio New Zealand.

READ  AP-bronnen: EPA-autoregel voor grote boost in EV-verkopen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *