iSpace: Japanse maanlander mogelijk gecrasht

  • Door George Wright & Kathryn Armstrong in Londen
  • BBC nieuws

afbeelding bijschrift,

Foto’s van het ruimtevaartuig tijdens het weekend

Een Japans bedrijf dat hoopt een zeldzame privé-maanlanding te maken, zegt dat zijn maanlander mogelijk in het oppervlak is neergestort.

Het contact met Hakuto-R werd enkele minuten voor de landing verbroken, rond 16:40 GMT op dinsdag.

Ingenieurs onderzoeken wat er is gebeurd.

Het in Tokio gevestigde ISpace hoopte dat de lander een verkenningsrover zou lanceren, evenals een robot ter grootte van een tennisbal, ontwikkeld door een speelgoedmaker.

Het vaartuig werd in december gelanceerd door een SpaceX-raket en deed er vijf maanden over om zijn bestemming te bereiken.

“We hebben geen contact met de lander bevestigd”, zei Takeshi Hakamada, CEO van iSpace, 25 minuten na de geplande landing.

“We moeten ervan uitgaan dat we de landing op het maanoppervlak niet kunnen voltooien”, voegde hij eraan toe.

De heer Hakamada zei later dat hoewel de missie naar verwachting niet zou worden voltooid, het bedrijf “de betekenis van de missie volledig had vervuld door een schat aan gegevens en ervaring op te doen bij de implementatie van de landingsfase”.

De M1-lander zou landen nadat hij binnen 295 voet (89 m) van het maanoppervlak was gekomen, zo bleek uit een live animatie.

Na het bereiken van een landingsplaats op het noordelijk halfrond van de maan, zal Hakuto-R twee ladingen gebruiken om de maanbodem, de geografie en de atmosfeer te bestuderen. Een ervan is gemaakt door TOMY, het speelgoedbedrijf dat Transformers maakte.

Alleen de Verenigde Staten, Rusland en China zijn erin geslaagd een robot op het oppervlak van de maan te zetten via door de overheid gesponsorde programma’s.

In 2019 was de Israëlische Beresheet-missie de eerste poging van een particulier bedrijf om op de maan te landen. Het ruimtevaartuig slaagde erin om de maan te cirkelen, maar ging verloren tijdens de landingspoging. Een Indiase poging om een ​​sonde op de maan te laten landen mislukte later dat jaar.

Het primaire doel van de Japanse missie was om de haalbaarheid van een commerciële lancering naar het maanoppervlak te beoordelen. Dit is iSpace’s eerste test in wat ze hopen dat het de komende jaren een reeks commerciële landingen zal zijn, de een nog ambitieuzer dan de ander.

De visie van het bedrijf is om commerciële diensten te verlenen voor menselijke aanwezigheid op het maanoppervlak, zoals het verschepen van apparatuur voor mijnbouw en het produceren van raketbrandstof.

Volgens Dr. Adam Baker, directeur van een ruimtevaartadviesbureau dat niet betrokken was bij het raketproject, zou een succesvolle landing een “stapsgewijze verandering” zijn geweest in de commerciële betrokkenheid bij ruimteverkenning.

titel van de video,

Bekijk: een demonstratie van een mini-maanrobot die is ontworpen om over het maanoppervlak te rollen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *