Waarom Islamitische staat voet aan Filipijnse grond houdt


‘Als je uitkijkt over het totaal vernietigde Marawi, besef je dat een relatief kleine groep ideologisch gedreven strijders de vernietiging van de stad in gang zette. En het is zorgelijk dat de lokale bevolking hiervan vooral de autoriteiten de schuld geeft. Want het zijn precies die gevoelens van onrecht waardoor IS in de regio kon groeien.’

Hans Geleijnse, Islamitische Staat, Lennart Hofman, ZO Azie
Foto Thomson Reuters Foundation

Een sleutelzin uit een boeiende reportage van oorlogsverslaggever Lennart Hofman voor online medium De Correspondent. Hofman was op het overwegend islamitische eiland Mindanao en bezocht daar de bijna totaal verwoeste stad Marawi. In puin gelegd door keihard optreden van regeringstroepen in het al jaren durende conflict met moslim-militanten die de wapens hebben opgenomen tegen de achterstelling door het centrale gezag in het (overwegend) katholieke Manilla. Tot de bestanddelen van het conflict met de moslim-minderheid behoren de Spaanse koloniale geschiedenis, de entree, macht en invloed van het katholicisme en na de Tweede Wereldoorlog de Amerikaanse ‘inlijving’ van de Filipijnen met steun voor het autoritaire Marcos-regime. Thans, onder de gekozen dictator Rodrigo Duterte, berucht om zijn keiharde drugsoorlog, heeft het geweld zulke vormen aangenomen dat een averechts effect wordt bereikt: Islamitische Staat wordt niet verslagen, maar wint slechts aan aanhang.

Het verhaal van Hofman is hier te lezen. Het is onderdeel van een serie reportages van deze ‘Correspondent Vergeten Oorlogen’ over de invloed van Islamitische Staat in Zuidoost-Azië. Net als op de Filipijnen tonen de conflicten in Myanmar met de islamitische Rohingya en de strijd tegen islamitische separatisten in het diepe Zuiden van Thailand aan dat alleen repressie en wapengeweld gevoegd bij discriminatie en achterstelling van de moslim-bevolking een vruchtbare voedingsbodem zijn voor extremistisch tegengeweld. Echter, als het accent alleen dáár wordt gelegd blijft de vraag onbeantwoord waarom een dialoog tussen gematigden niet van de grond komt.

Op de in meerderheid katholieke Filipijnen is nauwelijks sprake van een brug tussen de democratische oppositie tegen Duterte en moslimpartijen. Kijk je verder in de regio dan zie je dat ook in conflictloze overwegend islamitische landen de religie zelf de oorzaak is van onderdrukking. Indonesië, waar het fundamentalisme groeit, mag model staan. In deelstaat Atjeh hebben orthodoxe moslims de macht en heerst de sharia. Met tal van onverkwikkelijke uitwassen die maar zelden de internationale media halen. Dat dit mogelijk is, komt mede omdat de gematigden zwijgen. Een tekentje aan de wand is een recente opiniepeiling waarin meer dan de helft van de leerkrachten onverdraagzaamheid toont tegenover andere religies.

In andere overwegend islamitische landen in de regio – Bangladesh, Maleisië, Pakistan, om er een paar te noemen – is net als in Indonesië discriminatie van homo’s, transgenders en vrouwen geen incident maar praktijk van alledag. Activisten die voor  rechten van deze bevolkingsgroepen opkomen wordt het leven zuur gemaakt. Repressie en bloedig geweld tegen moslims is één kant van de extremisme-medaille. De andere toont de brede basis van fundamentalisme en intolerantie in deze religie.

 

Meer weten:

ABS-CBN News over slag om Marawi
Strait Times: Over islam in ZO-Azië en sympathie voor IS
Coconuts Jakarta: Over Islam in Indonesië en tolerantie
Al Jazeera: Over Islam-landen en democratie
Asia Society: Origins of muslim separatist movement in Philippines
Volkskrant over oprukkend fundamentalisme in Indonesië

 

De Correspondent, logo
© 2013 Momkai All Rights Reserved

 

De Correspondent, Lennart Hofman, RohingyaLink De Correspondent en over Lennart Hofman: Lennart Hofman is oorlogscorrespondent en reist samen met fotograaf Andreas Stahl naar bekende en minder bekende brandhaarden in de wereld. Hij studeerde antropologie en religiestudies en volgde de postdoctorale opleiding journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schreef verhalen in Syrië, Irak, Soedan, Zuid-Soedan, Mali, West-Papoea, Djibouti, Westelijke Sahara, de Filipijnen, Myanmar en Jemen voor verschillende (buitenlandse) media.


Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

4 Comments

  1. Goed verhaal, ook dat van Lennart Hofman in De Correspondent. Ook voor de opstand in het Diepe Zuiden in Thailand geldt dat plaatselijke toestanden meer van belang zijn dan algemeen islamitische denkbeelden.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.