Bangladesh/India/Myanmar: waar ISIS op de deur beukt

ISIS, Erik Kuijpers

ISIS. Terreur op de loer in land en regio.

Alsof overheden zich schamen een terreurgroep binnen de grenzen te hebben! Ook Thailand wringt zich na iedere grote aanslag in het diepe zuiden in bochten om de terreur af te doen met ‘opstandelingen en rebellen’ zonder aan te geven wie er echt achter de aanslagen zitten. Natuurlijk weet men dat!

In juli 2016 vindt in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, een land met circa 175 miljoen mensen waarvan 90 procent zegt moslim te zijn en een procent of 8 hindoe, een grote aanslag plaats. Het Holey Artisan Café is ineens een hel voor wie daar binnen zitten en er vallen 29 doden. Een gruwelijke daad met ISIS kenmerken maar de Bangla overheid haast zich de lokale terreurbeweging Jamaat-ul-mujahideen de schuld te geven.

ISIS, Erik KuijpersAanslagen ISIS

In mei 2019 vindt in Dhaka een reeks aanslagen plaats en die worden door ISIS opgeëist. Nu ontkent de overheid de claims niet en beginnen de politiek en de NGO’s zich te roeren. Men wijst onder meer naar de -naar schatting- een miljoen Rohingya die ontevreden in kampen huizen en waarvan velen inzien dat terugkeer naar Myanmar een illusie is.

Binnen hen leven groeperingen die gevoelig zijn voor propaganda en die de stap naar terreur willen maken. Er zijn aanhangers van fundamentalistische groepen in Bangladesh en aanhangers van het leger genaamd ARSA, de Arakan Rohingya Salvation Army. Dit leger vecht in Myanmar tegen het staatsleger maar oefent ook terreur uit op de eigen bevolking, met name de hindoes die niet gevlucht zijn.

ISIS, Erik Kuijpers

De beide AA legers in Myanmar

Het Arakan Army Kajin leger is een klein leger dat vecht in de Kajin staat die aan Thailand grenst (Aan de provincies Mae Hong Son, Tak en Kanchanaburi). De Arakan Army Kachin is een leger van, geschat, 7.000 man en vrouw, boeddhisten, die vechten in de staten Kachin, Shan en Rakhine. Zowel ARSA als de beide AA-legers doen niet mee met het staakt-het-vuren met het staatsleger.

ISIS, Erik KuijpersPakistans geheime dienst ISI, Pakistan Inter-Service Intelligence Agency, wordt ervan beschuldigd terreurgroepen te beschermen. De recente bijna-oorlog tussen India en Pakistan (zie ook https://www.trefpuntazie.com/wereld-azie-kasjmir/ ) vindt zijn oorsprong niet alleen in het Kasjmirconflict maar ook in de aanwezigheid van terreurcellen op Pakistaanse bodem.

Ontevreden Rohingya

Volgens bronnen kneedt ISI jonge, ontevreden Rohingya om tot fundamentalisten en terroristen. En er zit nog een voedingsbodem in de buurt: de oostelijke Indiase deelstaat West Bengalen, hoofdstad Kolkata (voorheen Calcutta), is een broeinest van fundamentalisten en die hebben macht in de regio. Hoe sterk die macht is blijkt in 2019 na de aanslagen in Dhaka; alle camera’s in die regio waren aan de centrale computer uitgeschakeld. De aanslagen zijn degelijk voorbereid.

De gevaren van ISIS

Als de fundamentalisten echt een buffer vol terreurcellen willen in oostelijk India en Bangladesh dan tast dat de veiligheid en stabiliteit van beide landen aan; en uiteraard ook van Myanmar dat rust aan zijn grenzen wil. Bangladesh en India zijn economisch ‘booming’ en terreur past daar niet bij. Zij zullen dit probleem behoedzaam op moeten pakken maar de aanwezigheid van een miljoen ontevreden Rohingya-moslims betekent een smeulende veenbrand die onder de ‘juiste’ leiding een ramp kan worden.

De terreur kan ook zo maar Myanmar gaan raken; dat krijgt dan een koekje van eigen deeg waar dan weer de gewone burger slachtoffer van wordt. De Rohingya-kwestie is een van de brandhaarden waar de hele regio aan moet werken.

Bron:

Eurasiareview; https://tinyurl.com/y4gpm5t4

Auteur Swadesh Roy is een bekroond journalist in Dhaka.

Meer lezen?

Dhaka aanval juli 2016; https://tinyurl.com/y2qrdsre

Pakistaanse ISI dienst; https://tinyurl.com/y6nwx9cn

ARSA, Arakan Rohingya Salvation Army; https://tinyurl.com/y8m2utz2

Foto’s en prenten

Dhaka stad; wikimedia, 340664.

Vlag van ISIS met de shahada (getuigenis) en het zegel van Mohammed; wikimedia, 23902653.

Arsa, logo; wikipedia, 53693330.

Pakistan ISI dienst, logo; wikipedia, 53730790.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 777 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

  1. Ter voorkoming van misverstanden, de beide AA-legertjes hebben niets met ISIS van doen. Ze vechten voor wat AA Kajin betreft nabij de Thaise grens terwijl AA Kachin vecht in Kachin, in centraal Shan en in de Rohingya provincie Rakhine. Deze legertjes zijn boeddhist en hebben geen belang bij ISIS.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*