Is Koh Phangan’s Full Moon Party voorgoed voorbij?

Afgelopen zaterdagavond was het volle maan. Normaal gesproken is het plaatsje Haad Rin, op het eiland Koh Phangan, dan overvol met bezoekers van de legendarische Full Moon Party. Nu is het dorp uitgestorven en zijn de winkels en horeca gesloten, het oogt verwaarloost, de pandemie heeft hier alles tot stilstand gebracht.

Voor de Covid-19 pandemie zou op een volle maan avond het hele dorp vol hebben gezeten met feestgangers die de hele nacht door op oorverdovende muziek dansen en hun drankjes consumeren vanuit de bekende emmertjes. Nu zitten er een paar lokale bewoners op een terrasje whiskey te drinken en te overleggen hoe al die bezoekers weer terug te krijgen. De mannen – allemaal eigenaren van van toerisme afhankelijke bedrijven zoals hotels, bars, restaurants en touroperators – hebben groot belang bij een succesvolle wederopstanding van het meest beroemde feest van Thailand. Ze zijn allemaal lid van de Haad Rin Business Association. Deze organisatie ‘beheerd’ het maandelijkse feest dat tot vorig jaar, voor Covid, regelmatig zo’n 30.000 mensen op die ene avond naar het eiland bracht. 

In maart 2020 heeft het provinciebestuur van Suratthani, waar het eiland onder valt, het feest afgelast. Sindsdien wordt er gespeculeerd over het weer opstarten van het feest, en of er op eenzelfde manier gefeest moet worden als voorheen. De Full Moon Party is ooit gestart als een avond met kampvuur en een drankje. Het is uitgegroeid naar een gigantische danspartij met excessief alcohol- en drugsgebruik en bijbehorende criminaliteit en overlast. Sommige bewoners willen het helemaal niet meer terug en zien liever andere vormen van toerisme in Haad Rin. Anderen geven de voorkeur aan een duurzamere vorm. 

De toekomst

Economisch is de afwezigheid van het feest een enorme klap geweest, het ondersteunde duizenden banen en kleine bedrijven. Meer dan de helft van de ruim een miljoen bezoekers die elk jaar naar Koh Phangan kwamen, kwamen voor het maandelijkse feest. De Haad Rin Business Association wil de economie weer op gang brengen maar noemt ook verschillende domeinen waarin ze willen evolueren. Zoals de noodzaak van het dragen van een masker en sociale afstand houden tot de pandemie onder controle is. En het aantrekken van meer diversiteit en een hogere kwaliteit van bedrijven ter vervanging van de (gesloten) massage- en tattooshops. 

De Britse DJ Graham Gold – een langdurig ingezetene op Koh Phangan – en andere bewoners van het eiland, zouden graag een meer ingrijpende herziening van de Full Moon Party zien. Verbeteringen op het gebied van veiligheid en productie- en geluidssystemen zodat de Full Moon Party op het niveau kan komen van wereldwijde festivals bijvoorbeeld, maar dit vraagt serieuze investeringen. Investeringen waarvoor de bewoners het geld niet hebben en waar men zich ook van afvraagt waarom die nodig zouden zijn. Het feest is indertijd ‘organisch gegroeid’ en het komt vast weer terug, zo is het idee. 

De Full Moon Party heeft lange tijd het imago van het hele eiland bepaald. Maar de laatste jaren (voor de pandemie) is er een verandering op gang gekomen. Niet alleen rugzaktoeristen maar ook meer vermogende vakantiegangers uit binnen- en buitenland hebben het eiland ontdekt. Gezinnen, yogi’s, wellness liefhebbers, digitale ondernemers en Bangkokianen die willen vlucht van het stadsleven hebben een plek gevonden op Koh Phangan. De economische pijn die door de pandemie is veroorzaakt, is voor veel mensen acuut geweest. Maar in sommige opzichten lijkt Koh Phangan goed te overleven, zelfs te bloeien.

Buiten Haad Rin aan de noord- en zuidkant van het eiland zijn restaurants en co-working spaces ook dezer dagen, vol met klanten. En de reputatie van het eiland voor het organiseren van een geweldig feest reikt verder dan Haad Rin. Populaire trekpleisters zoals Eden, Guy’s Bar en Lost Paradise hebben feestvierders – een mix van binnenlandse reizigers en eilandbewoners – van zonsondergang tot ver na zonsopgang.

‘Forward Phangan’, een belangenbehartigingsgroep met lokale en westerse langdurige ingezetenen van het eiland heeft als doel het eiland te verbeteren voor zowel bewoners als bezoekers. De Full Moon Party is uiteraard ook hier een gespreksonderwerp. Volgens Forward Phangan ligt de sleutel tot een duurzame toekomst voor Koh Phangan – en het feest – niet in grootschalige veranderingen en rebranding, maar in waardering voor wat het eiland speciaal maakt. Verbeteren wat er al aanwezig is; de ongerepte omgeving en de vriendelijkheid van de bevolking. Deze aspecten waarderen en voor de toekomst behouden is een belangrijke doelstelling. 

Terug in Haad Rin is de zon inmiddels ondergegaan, maar het overleg is nog steeds aan de gang. “Mensen hebben geprobeerd de Full Moon Party elders te recreëren, maar niemand kan het”, glimlacht een van de aanwezigen. “Dus we kunnen niet wachten om mensen te zien terugkeren naar het beste strandfeest ter wereld.”

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*