Cambodja. Hoop voor bedreigde Irrawaddy-dolfijnen in Mekong toegenomen


 

Hoop voor bedreigde Irrawaddy-dolfijnen
Foto: WWF Nederland

Na tientallen jaren van een schijnbaar onomkeerbare achteruitgang is de hoop voor de bedreigde Irrawaddy-dolfijnen in de Mekong weer toegenomen. Dat melden het World Wide Fund for Nature en de Cambodjaanse overheid, die zich hiervoor hebben ingespannen. De populatie is gestegen van 80 tot 92 in de afgelopen twee jaar, de grootste stijging in meer dan twintig jaar.

Effectief patrouilleren, de confiscatie van illegale netten en een verbod om op deze dolfijnen te jagen zijn de belangrijkste redenen voor deze historische stijging. “Na jaren van hard werken, hebben we eindelijk reden om te geloven dat deze iconische dolfijnen kunnen worden beschermd tegen uitsterven, dankzij de gezamenlijke inspanningen van de overheid, WWF, de toeristische industrie en lokale gemeenschappen”, aldus Seng Teak, directeur van WWF Cambodja. Tourbootexploitanten zijn het geheime ingrediënt in dit succesverhaal, omdat ze nauw samenwerken met de rechtshandhavers door het rapporteren van stropers en illegale netten uit het water te halen.

RivierdolfijnenBert van Balen, Horizon, Mekongrivier

In 1997 zwommen er nog ongever 200 Irrawaddy-dolfijnen in de Mekong, een aantal dat gestaag daalde door bijvangst en habitatverlies, totdat er slechts 80 over waren in 2015. Maar nu blijkt de daling zich te herstellen.

“Rivierdolfijnen zijn indicatoren voor de gezondheid van de Mekong-rivier en hun herstel is een hoopvol teken voor de rivier en de miljoenen mensen die ervan afhankelijk zijn”, aldus Teak. “Wij vieren weliswaar dit goede nieuws, maar nu is het niet het moment voor achteruitleunen. Aangezien de bedreigingen voor hun overleving voortduren moeten wij onze inspanningen verdubbelen om de dolfijnen zowel voor hun toekomst als dat van de rivier en de gemeenschappen te beschermen.”

Hoop voor bedreigde Irrawaddy-dolfijn
Foto: Orcaella Brevirostris/WWF Cambodja

Irrawaddy dolfijn nationale schat

De Irrawaddy-dolfijn in de Mekong-river wordt beschouwd als een levende nationale schat van Cambodja en de resultaten weerspiegelen vele jaren van voortdurende inspanningen om deze soort te beschermen, zegt Eng Cheasan, directeur-generaal visserij administratie, ministerie van landbouw, bosbouw en visserij. “We zullen onze inspanningen voortzetten door het elimineren van alle bedreigingen voor het voortbestaan van deze soort.”

 

http://cambodia.panda.org

Bron: WWF Nederland/WWF Cambodja


Bert Vos
Over Bert Vos 192 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.