Iran verzekert volledige medewerking aan IAEA voorafgaand aan bestuursvergadering

WENEN, 4 maart (Reuters) – Iran heeft de nucleaire waakhond van de VN grote garanties gegeven dat het eindelijk zal helpen bij een lang vastgelopen onderzoek naar uraniumpellets die zijn gevonden op niet-aangegeven locaties en de herinstallatie van ontmantelde bewakingsapparatuur, zei de waakhond zaterdag.

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap en Iran hebben een gezamenlijke verklaring afgegeven over de terugkeer van IAEA-chef Rafael Croci van een reis naar Teheran, twee dagen voor de driemaandelijkse vergadering van de raad van bestuur van 35 landen.

De verklaring ging weinig in detail, maar diplomaten zeiden dat het potentieel voor een aanzienlijke verbetering van de betrekkingen tussen de twee het westerse streven naar een nieuwe resolutie waarin Iran wordt gelast samen te werken, zou verhinderen. Iran heeft in het verleden echter soortgelijke beloften gedaan, die weinig of niets waarmaken.

“Iran heeft zich bereid verklaard aanvullende informatie en toegang te verstrekken om openstaande veiligheidsproblemen op te lossen”, aldus de verklaring. Gezamenlijke verklaring gezegd. In een vertrouwelijke IAEA-verklaring aan de lidstaten, ingezien door Reuters, staat dat Croci “uitkijkt naar een snelle en volledige uitvoering van de gezamenlijke verklaring”.

Laatste updates

Zie nog 2 verhalen

Iran moet toegang geven tot informatie, locaties en mensen, vertelde Grassi na de landing op een persconferentie op de luchthaven van Wenen, wat een grote doorbraak suggereert na jaren van Iraanse tegenwerking.

READ  Patriots in positie om Bill Belichick als favoriet toe te voegen na de bezuinigingen van Titans

Iran mocht extra bewakingsapparatuur installeren die onder de nucleaire deal van 2015 was geplaatst, maar de deal werd vorig jaar geschrapt nadat de VS zich in 2018 terugtrok uit de deal onder de toenmalige president Donald Trump. Troef.

Behrouz Kamalvandi, een woordvoerder van het Iraanse nucleaire agentschap, zei echter dat Teheran niet had ingestemd met het verlenen van toegang aan het publiek.

“Tijdens de twee dagen dat de heer Grossi in Iran was, is de kwestie van de toegang tot individuen nooit aan de orde gesteld”, vertelde Kamalvandi aan het staatspersbureau IRNA, eraan toevoegend dat er geen overeenstemming was over het installeren van nieuwe camera’s in de nucleaire installaties van Iran.

Grassi zei dat verdere gesprekken tussen de IAEA en Iraanse functionarissen in Iran “zeer, zeer binnenkort” zullen plaatsvinden.

Op de vraag of al die bewakingstools zouden worden hersteld, antwoordde Grassi: “Ja.” Toen hem echter werd gevraagd waar het zou worden hersteld, zei hij alleen dat het op verschillende plaatsen zou zijn.

Verslag van François Murphy; Bewerking door Louise Heavens en David Holmes

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *