Ayatollahs, kruidendokters, kwakzalvers en COVID-19


Iran, kruidendokters en kwakzalvers, Erik Kuijpers

In Iran staat de uitoefening van de medische praktijk ook onder invloed van oude gewoontes als de hadith, het geheel van overgeleverde woorden en gewoontes met de stilzwijgende instemming van de profeet. En dat is koren op de molen van tegenstanders van ‘koloniale’ medicijnen en geneeskunst die met name in ruraal Iran enorme invloed hebben. De kruidendokters en kwakzalvers. Ook voor COVID-19.

Een van hen is de bekende sjiitisch geestelijke, ook wel aangesproken met ayatollah, de heer Abbas Tabrizian die zich bezig houdt met boekverbranding van westerse boeken over geneeskunde en voorts kruidenmengsels verkoopt die geneeskrachtig zouden zijn. Zijn online medische winkel Islamic Medical Centre is door de overheid al genoemd ‘een gevaar voor de volksgezondheid’ en de politie is er al eens binnengevallen. Maar de kwakzalver Abbas kan gewoon zijn gang gaan.

Iran, kruidendokters en kwakzalvers, Erik Kuijpers
Jan Steen, de kwakzalver.

De kruidendokters en kwakzalvers tegen COVID-19

De heer Abbas heeft voor het coronavirus een prima remedie. ‘Doop een dot watten in olie van viooltjes en stop dat ’s nachts in je achterste. Je gaat er niet alleen lekker van ruiken maar je houdt ook COVID-19 buiten de deur.’

Een collega, een al net zo prominente kwakzalver in Iran, beveelt tegen het coronavirus aan ‘een paar druppels olie van de pompoen twee keer per dag in beide oren.’ Mocht je je niet prettig voelen bij genoemde maatregelen dan kun je een zalfje kopen met de naam ‘Parfum van de profeet’ en dat smeer je onder je neus. Alle behandelingen kun je het best aanvullen met het nuttigen van fruitsapjes.

Nee, natuurlijk werkt dat niet tegen COVID-19. De kruidendokters en kwakzalvers hebben niets dat helpt tegen coronavirussen, maar met het toenemen van het aantal sterfgevallen in Iran gaan meer en meer mensen naar de ‘traditionele’ genezers.

Het aantal doden neemt toe

De overheid bericht op 6 april over 2.000 doden maar westerse inlichtingendiensten en de oppositie spreken van 12.000 tot 16.000 doden. Iran heeft de uitbraak verzwegen en de cijfers weggemoffeld.

Iran telt naast de zorg op moderne basis ongeveer 15.000 attari’s, islamitische apothekers, die zweren bij medicinale kruiden en specerijen die wél op voorraad zijn en veel minder kosten dan gewone medicijnen die door de sancties vaak schaars zijn. Zo propageren kruidendokters en kwakzalvers dat lokaal gestookte pepermuntbrandewijn vele malen beter werkt dan aspirine en ook nog eens veel goedkoper is…..

Iran, kruidendokters en kwakzalvers, Erik Kuijpers
Hoogste geestelijke, Ayatollah Khamenei

De hoogste Iraanse leider, Ayatollah Ali Hosseini Khamenei, beweert dat het coronavirus het gevolg is van jinns (djinns), boze geesten, die samenspannen met Amerika.

Hij promoot traditionele medicijnen en veracht import uit het westen. The Academy of Medical Science in Iran heeft een vakgroep homeopathie geopend waar apothekers bijscholing kunnen krijgen van een jaar en dan homeopathie mogen bedrijven.

Al die kruidendokters en kwakzalvers geven het coronavirus de vrije ruimte. Inmiddels hebben hoge geestelijken het virus ook al te pakken en heeft de arme bevolking op advies sterke drank gedronken (heel bijzonder voor een moslim…) en zijn desondanks aan het virus overleden.

Aan de top komen meer en meer stemmen op die zeggen dat opgetreden moet worden tegen charlatans en zwendelaars. Politie heeft hier en daar al ingegrepen maar ondanks dat is in afgelegen gebieden de kwakzalver nog steeds aan de slag. Ook tegen coronavirussen.

Bron: The Economist.

Meer lezen?

Attari’s en traditionele medicijnen in Iran.
De sjiitisch geestelijke Abbas Tabrizian en zijn visie op geneeskunst.

Foto’s en prenten

Kwakzalver, Marokko, 2009, verkoopt een kaart met een vers uit de koran en dat beschermt tegen slangenbeten; wikimedia, 17002099.
Jan Steen, ‘De kwakzalver’, 1650-1660; wikimedia, 8834541.
Ali Hosseini Khamenei; wikimedia, 57953266.

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

  1. Reactie op Bert Vos. Azië loopt van Gaza naar geisha en van Oeigoer naar Oost-Timor, van Suezkanaal naar Beringstraat en van de Oeral naar Bali.

    Dan zitten schrijvers niet in elkaars vaarwater en doen we recht aan de naam van dit medium.

  2. Leuk. Maar volgens mij ligt dat land niet in ons gebied waar wij over schrijven. Maar blijft wel achterlijk en dat veel mensen daar in tuinen zegt wel wat over het niveau van de gemiddelde Iranier.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.