Intrekken handelsvoorwaarden EU naast pandemie doodsteek voor Cambodja

Wat door de aandacht voor het Covid-19 virus even buiten beeld is geweest, is dat de Europese Unie de handelsvoorwaarden volgens de EBA-regeling voor Cambodja gaat stopzetten. Dit vindt plaats in augustus en heeft een verwoestende werking op alle facetten in de samenleving. Want de armoede neemt verder toe, de economie wordt te gronde gericht, onderwijs is voor nog meer mensen onbereikbaar. Ook de toeristenindustrie klapt in elkaar, sociale onrust dreigt en het duurt jaren voordat Cambodja van deze dreun is hersteld.

De Everything But Arms regeling staat voor nultarieven en vrije invoer naar de EU van kleding, schoenen, reisartikelen en suiker voor arme landen. De intrekking van deze voordelen treft ongeveer een vijfde van de jaarlijkse import (5,3 miljard euro) uit Cambodja. Daardoor holt de werkgelegenheid in de textielindustrie, 700.000 banen, nog verder terug. De regering van Premier Hun Sen en consorten was vorig jaar gewaarschuwd door de Europese Commissie. Voor systematische schendingen van mensenrechten, corruptie, inperking persvrijheid, slechte arbeidsomstandigheden en de vervolging van politieke opponenten. Ook weet de hele wereld dat Hun Sen zijn partij op een oneerlijke manier en met manipulatie de parlementsverkiezingen met een verdacht overweldigende meerderheid in 2018 won. Waarna hij de oppoisite-partij CNRP de nek omdraaide. Vandaar deze sanctie van de EU.

Intrekken handelsvoorwaarden EU naast pandemie doodstreek voor Cambodja
Productie bij SL Garment in Phnom Penh, een van de vele kledingfabrieken in Cambodja.

Gebruiker handelsvoorwaarden

Voor de arbeiders in de kleding-, schoenen- en reisartikelenindustrie wordt de intrekking van de handelsvoorwaarden naast de coronauitbraak, die al voor veel werkloosheid heeft gezorgd, de definitieve doodsteek. De EU is namelijk de grootste handelspartner van Cambodja en goed voor 45 procent van de Cambodjaanse export. Met de export naar de EU was in 2018 4,9 miljard euro gemoeid, in 2013 was dat ‘nog maar’ 2,5 miljard. Het grootste deel van de uitvoer, 95,7 procent, was onder EBA-tarief. Op Bangladesh na is Cambodja de op één na grootste gebruiker van de EBA-handelsvoorwaarden. Het intrekken van het verdrag gaat het concurrentievermogen van de export aantasten, handelsonzekerheid scheppen en een grotere impact hebben dan aanvankelijk gedacht. Dit gaat ten koste van een overwegend jonge bevolking die toch al knel zit door de slechte economie, uitzichtloze armoede, uitbuiting en weinig kansen op vooruitgang.

Uitstel

Krijgen werkloze fabrieksarbeiders nog een uitkering van 70 euro per maand, voor heel veel Cambodjanen in de informele sector, het hotelwezen, de toeristenindustrie, horeca en andere sectoren is dat niet het geval. Die kunnen hun huisvesting en rekeningen niet meer betalen en raken dakloos. Diegenen die kunnen vertrekken gaan naar hun geboortedorp waar ze bij familie intrekken. De rest is aan de liefdadigheid van de ander overgeleverd. Pas enkele maanden na de opheffing van de lockdown kan er weer sprake zijn van een positieve ontwikkeling. En kan alles weer opgepakt worden. Hoe snel? Dat is afhankelijk van de schade die er is aangericht door de duur van de pandemie met daarbij nog eens het intrekken van de EBA door het 27-landenblok. De regering heeft wel om uitstel van een jaar gevraagd, maar daar is nog geen uitsluitsel over.

Verloren jaar

Op diverse Facebook-fora lees je de verwachting dat men weer snel naar zijn geliefde (vakantie)land terug kan keren. Misschien wel dit najaar is de naïeve gedachte van sommigen. Het is echter nog maar de vraag of je wel op vakantie naar een land wil dat zo beschadigd is. Waar miljoenen mensen werkloos zijn geworden en in hun wanhoop niet weten of ze morgen te eten hebben of een dak boven hun hoofd. Waar de criminaliteit de pan gaat uitrijzen met een regering die daardoor nog meer repressief optreedt. In ieder geval is 2020 een verloren jaar voor heel veel mensen wereldwijd en in een land als Cambodja in het bijzonder. De stranden zullen nog lang leeg zijn.

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

  1. Helaas sla je de spijker recht op zijn kop, Bert.
    Politiek gezien erg begrijpelijk en rationeel. Cambodia zal weer zwaar getroffen worden, en ik vrees dar de tegenstellingen alleen maar groter worden; de rijken zullen nog wanhopiger hun macht uitbreiden (meer corruptie etc), omdat er minder geld aan hun kleefstokken blijft hangen en vanwege mindere economie op alle fronten zullen de shops, service, restaurants, hotels enz veel mensen ontslaan. Veel kleine ondernemers failliet, mensen terug naar familie (die vaak ook niet veel heeft). Domino effect…
    Helaas zitten de rijken en de machtigen stevig in Hun (Sen) zadel en hebben weinig trek in veranderingen.

    Ik hoop van ganser harte dat 2021 veel goede veranderingen voor Cambodia brengt. Makkelijk zal het helaas niet zijn.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.