Interview met mensenrechtenactivist Snea Thinsan. Deel 2: De Ideeën.


“Ik heb in het buitenland gestudeerd en gewerkt, dus ik ben geen typische plattelandsjongen. Ik ben té ver gekomen, ik denk anders dankzij mijn ervaringen in het buitenland” , zegt mensenrechtenactivist Snea Thinsan in deel 1 van het interview van Rob V.

Doelt u op het Thaise onderwijssysteem, dat haar studenten het stellen van vragen niet bepaald promoot?
Dat is exact wat ik bedoel! Het Thaise onderwijssysteem is een middel om de mensen intellectueel en cultureel te onderdrukken. Ze willen de mensen in toom houden, in een kooi. Zodat ze niet groeien voorbij een bepaald niveau. Daarom is kritisch denken niet van belang geweest in het Thaise onderwijssysteem.

Kan het aanzetten tot kritisch denken ooit bereikt worden of houden de machten dit tegen?
Ze kunnen de menselijke aard niet stoppen. Wij mensen zijn avontuurlijk en we willen de vrijheid om te kunnen denken. Je kunt de gedachten van mensen gewoon niet stoppen. Er zullen altijd mensen zijn zoals Somyot, Junya en ikzelf om slechts een paar namen te noemen. Mensen die ‘outside the box’ denken. Maar we zijn ongewenst in Thailand, verworpenen. Net zoals ze nu proberen met Khun Thanathorn, Atjaan (proffesor) Piyabutr van de Future Forward partij en tevens andere progressieve collega’s.

Piyabutr wordt verweten dat hij teveel als een Fransman denkt en ‘on-Thais’ is, wat vindt u?
In het leven praten we over wat goed en fout is. Wat gepast is en ongepast, wat constructief is en wat destructief is. De Thaise manier van doen is destructief, achterlijk. We moeten beseffen dat de wereld van nu niet hetzelfde is als 85 jaar geleden. De wereld is globaliserend, meer open. Maar de elite wil de Thaise mensen terugslepen, terug in hun kooi, hun ‘box’. Maar de échte wereld stuwt de mensen vooruit, weg van die box. De elite grijpt naar onderdrukking, geweld. Er zijn veel te veel massaslachtingen geweest in Thailand: 1973, 1976, 1992, begin deze eeuw onder Thaksin tegen de moslims en ook de drugsoorlog, 2009, 2010 en zelfs in 2014 gedurende de coup zijn er doden gevallen. Ik vernam dat tenminste 20 mensen zijn gedood tijdens ongerapporteerde optredens van de autoriteiten.

Maar als die slachtingen maar plaats blijven vinden, zal er dan niet opnieuw een bloedbad volgen?
Misschien zullen we er nog één zien. Zelfs monniken voorspellen een nieuw bloedbad, eentje die zo groot is dat het bloed van de mensen zal reiken tot de buik van een olifant. Wij kennen dit in het Thais als ‘เลือดท่วมท้องช้าง’ (lûuat tuam thóng cháang). Volgens de voorspelling zal dat het grootste bloedbad in de Thaise geschiedenis worden, waarna het land een door het volk geleid tijdperk van democratie zal betreden. Wij kennen dit als ‘ยุคประชาพาไป’ (Jóek Pràchaa Phaa-pai): het Tijdperk van Democratie. Maar spijtig genoeg pas na dit voorspelde bloedbad.

Ik heb de vreedzame revolutionaire theorie ontwikkeld met de naam ‘มดแดงล่มช้าง(Mód-daeng Lôm Cháang): Rode Mieren die de Olifant Omverwerpen.  Die theorie komt erop neer dat je niet van een enkele individuele leider of persoon kunt verwachten dat ze Thailands problemen op zullen lossen. Kijk maar naar Thaksin, afgezet, Yingluck, afgezet… Thanathorn and Piyabuth, de Future Forward party, die zijn nu het doelwit. Iedereen die een progressieve, liberale of revolutionaire beweging leidt wordt uitgeschakeld of via een andere manier op een zijspoor gezet. Dus het is het volk bij wie de verantwoordelijkheid en de kracht tot verandering ligt. Een enkele burger kan als individu niets beginnen, je bent dan slechts één enkele mier. Je kunt de olifant dan niet op zijn knieën krijgen. Maar als we in groten getale opstaan, al we gecoördineerd samenwerken, dan kun je tegelijkertijd je tanden in de olifant zetten en hem verslaan. Dat is mijn theorie. Maar dan moet je wel staan voor de principes van geweldloosheid, democratie en universele mensenrechten.

Rob V. Snea Thinsan, De ideeën

Je moet opstaan voor je legitieme rechten als burger, dat jullie -het volk- de eigenaren zijn van het land en niet het leger of de elite. Uit je stem, vertel de mensen die aan de macht zijn dat wat zij doen in overeenstemming moet zijn met de wil van het volk. Dat is democratie. Maar om de democratie te doen laten werken moeten de mensen samenwerken, samen vechten tegen onderdrukking en tegen dictatoriale wetten.

De junta heeft veel wetten herschreven en premier Prayut en zijn mannen worden helemaal niet ter verantwoording geroepen. Bij de bloedbaden waar ik over sprak zijn de daders, de legerofficieren die deze misdaden hebben begaan, in het geheel niet voor een gerechtshof gesleept. Abhisit, Suthep en de legerofficieren lopen nog vrij rond. Maar hun schuld of onschuld zou moeten worden vastgesteld door een onafhankelijk en rechtvaardig rechtssysteem. Het systeem dat we nu hebben is dat zeker niet, het is slechts een gereedschap van de dictators.

Hoe kan Thailand een echt rechtssysteem krijgen? Met scheiding der machten? Is dat mogelijk?
Ja dat is mogelijk. Maar op dit moment is het de elite die het system bepalen, beheren, onderhouden en beschermen. Thailand staat wereldwijd op de eerste plaats qua ongelijkheid, wat zegt dat over het systeem? Een handjevol mensen heeft de meerderheid van Thailands bezittingen in hun handen. Ze willen die macht vasthouden en zullen er alles aan doen om het systeem te manipuleren.

Hoe kunnen de mensen het systeem breken?
Ik zie maar één oplossing en dat is een volksrevolutie. Ik zie geen andere weg. Je kunt niet hervormen onder een dictatuur. Zoals wanneer je computer in een zeer slechte staat verkeert, dan moet je het hele systeem vervangen. Het vervangen van enkele gedateerde onderdelen volstaat dan niet als je het probleem op wilt lossen. De enige manier is Mód-daeng Lôm Cháang. Maar dit vereist tijd en een gezamenlijke actie van alle partijen.

Denkt u dat de politieke weg, die van Future Forward, een doodlopend pad is?
Ja, ik ben bang van wel. Thaksin had 376-377 van de 500 zetels. Yingluck had zo’n 265 zetels, en beiden zijn afgezet. Future Forward heeft naar schatting zo’n 80 zetels, en moet ook nog eens werken onder een systeem dat vele malen meer dictatoriaal en onderdrukkend is…

Dus zelfs als Future Forward aan de macht zou komen, dan worden ze uiteindelijk afgezet?
Oh ja, op zeker. Ze hebben alle middelen om zich van Future Forward te ontdoen. Het is slechts een kwestie van tijd. En vele ander dingen kunnen nog gebeuren, die dit van te voren zo opgezette speelveld weer compleet doen veranderen.

En hun plan om in de provincies, op lokaal niveau uets te beginnen, is dat een weg?
Ze zitten op het goede pad. Maar dat pad leidt alleen maar naar de democratisering van Thailand als het is opgezet voor een revolutie van het volk. Future Forward moet leren van wat er met Thaksin is gebeurd, dat de macht uiteindelijk bij het volk ligt. Sta op voor de principes van democratie, mensenrechten, rechtspraak en gerechtigheid. Dat zijn de manieren die bewezen hebben te werken vóór de mensen, over heel de wereld. Als de meerderheid van het volk opstaat, dan moet het leger pas op de plaats maken. Ze kunnen niet opnieuw weer zoveel mensen doden en ermee wegkomen. Vergeet niet dat de burgers slechts opeisen wat al aan hen toebehoort. Dus sta zij aan zij met het volk.

Daarom wil ik verwijzen naar de 5 pilaren die zullen leiden tot een succesvolle volksrevolutie:

  1. Revolutionaire Burgers. Heb voldoende mensen die de wil hebben om het land te veranderen, in overeenstemming met de wil van het volk.
  2. De ideeën. De doelstellingen en de strategieën die de harten van het volk kunnen winnen. Maak duidelijk dat wat je verkondigt niet ten bate is van een enkel persoon zoals Thaksin. Het streven naar recht, welvaart, vrede, harmonie, mensenrechten en gelijkheid voor allen, dat zijn zaken waar iedereen het mee eens kan zijn. Met die doelstellingen win je de steun van het volk en zelfs het leger zal dan inbinden. Omdat het écht iets beters is.
  3. Het leiderschap. Een collectieve leiding, zoals de Ridders van de Ronde Tafel: Eén voor allen, allen voor één. Samen strijden voor een nobel doel. Collectief leiderschap garandeert de vertegenwoordiging van alle burgers. Dit moet gebeuren in overleg of op basis van de échte mensen in het land.
  4. Het leger. Je kunt geen succesvolle revolutie behalen zonder het leger. Dus maak geen gebruik van geweld, dan word je alleen maar de vijand van het leger. Haal de militairen over met beroep op rechtvaardigheid en dat het land aan allen toebehoort. Sta voor gerechtigheid, democratie en goedheid. Het leger zal niet durven het vuur te openen als het volk in alle provincies op zou staan voor deze nobele doelen. Zie het leger niet als de vijand, laat je niet leiden door haat. De enige vijand die we hebben zijn de dictators. Het leger zal dan niet tegen je zijn, maar zelfs aan jouw zijde staan.
  5. Internationale vrienden. Wanneer de mensen in het land tot een opstand komen moeten de leiders al gepraat hebben met de EU, de VS, Japan, Australië, Canada en andere democratische machten. Dit zodat deze landen ondersteuning zullen geven. De leiders van de internationale vrienden moeten de junta een duidelijke boodschap geven: ‘jullie tijd is om, het volk heeft gesproken. Ze willen een nieuwe systeem. Dood hen niet of we zullen jullie ter verantwoording roepen. Treed af’.

Laat het Thaise volk zichzelf besturen. Ze zijn klaar voor democratie. Dat is mijn boodschap aan de elite en de regerende minderheid.

—————————————————————————————————————————–

Mijn dank aan Snea voor dit boeiende interview. Ik zelf heb er zeker wat van opgestoken. U ook? Voor de geïnteresseerden nog wat verwijzingen:

https://prachatai.com/english/node/8039
http://www.thinsan.org/p/snea-thinsan-ph.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Snea_Thinsan
https://www.trefpuntazie.com/thailand-gesprek-met-strijders-democratie/

 

 

 


Rob V.
Over Rob V. 26 Artikelen
Rob V. is een Thailandliefhebber en -ganger. Hij heeft zich gespecialiseerd in immigratiepolitiek en procedures voor verkrijgen Schengen-visa

2 Comments

  1. Dat het eens knalt in Thailand en in de hele regio staat voor mij vast; mensenrechten worden massaal geschonden onder de ogen van geld brengende toeristen die oogkleppen hebben of bewust wegkijken. Dank voor deze drie artikelen, heren Rob V en Tino K. Zolang de grote gele broer ongestraft bezig blijft in Tibet en met de Oeigoeren zullen kleine landen hun policy niet wijzigen. Helaas.

  2. Goed gedaan Rob. We zouden meer van deze interviews op TA moeten hebben. Stuwt het niveau omhoog.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.