India. De stekker uit internet kost miljarden!

India, internet, schade, stekker, blokkade, Erik Kuijpers

 

Ernstige schade aan de Indiase economie

Het is een heel slechte gewoonte in India; de landelijke en de regionale overheid schakelen bij onrust, of die nu sociaal of politiek van aard is, gewoon het hele internet uit.

In de eerste zeven maanden van 2018 is dit al 92 keer gebeurd, in heel het jaar 2017 ‘slechts’ 79 keer. Dat zegt de website internetshutdowns.in, onderdeel van de pro Deo organisatie Software Freedom Law Centre.

‘Vrijwel onze hele economie draait op toegankelijkheid van internet’ zegt Praveen Bhadada, partner bij Zinnov Management Consulting. ‘Ik schat het verlies op een bedrag tussen 1 en 3 miljard USD over de laatste 5 jaar door deze uitval.

Angsthazen

Het zijn vaak automatische reacties op onrust, zowel politiek als sociaal. Maar overheden sluiten internet ook af als fraude wordt vermoed.

De VN hebben toegang tot internet een basisrecht genoemd; maar in India vindt men afsluiten in sommige gevallen volkomen gerechtvaardigd.

India, internet, schade, stekker, blokkade, Erik Kuijpers
Thaise internetcensuur.

De Thaise methode

In Thailand trekt men de stekker niet uit het hele internet. Men blokkeert een aantal sites.

Tot 2006 waren vooral porno-sites geblokkeerd, zelfs als die niet ernstiger waren dan wat je in massagesalons kunt meemaken.

Maar na de laatste coup liep het aantal snel op tot 110.000 en op heden wordt het aantal geschat op 125.000. Ook zaken rond lese majeste en nationale veiligheid, wat dat laatste ook moge zijn, staan in het verdomboekje.

Terug naar internet India

India moet dringend aan richtlijnen gaan werken over welke sites men plat legt en wanneer. Strikt zakelijke sites en de overgrote meerderheid van de particulieren heeft niets met opruiing via internet van doen dus zo maar alles afsluiten is de slechtste weg.

Bron: qz.com/india

Vertaald en bewerkt door Erik Kuijpers

Foto’s en prenten

Internetshutdown; thanks to www-internetshutdowns-in (non-commercial share alike 4.0)

Thaise internetcensuur; wikimedia, curid, 63283155.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 812 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland