Internet. De privacy hype

Hans Geleijnse, De Correspondent, Privacy
Afb. Easttec.com

Het kan u en ik, eenvoudige Europese internetsurfers niet zijn ontgaan: onze #privacy is tot hot topic verheven. We worden beschermd als nimmer tevoren. Mijn mailboxen puilen uit van mails van instellingen en bedrijven die van roerende zorg over mijn privacy getuigen. Steevast beginnen die mails met prachtige zinnen: ‘onze privacy belofte aan jou’, ‘wij gaan nog zorgvuldiger met jouw persoonlijke gegevens om’ en ik las zelfs een keer ‘jouw privacy is ons goud waard’.

Dat was kennelijk de afgelopen twee decennia niet het geval. Want al deze heisa is het gevolg van een bijstelling van het sinds 1995 vigerende Europese verordening. Die rammelde aan alle kanten, zoals recentelijk bleek met het Facebook-schandaal over verkoop van persoonsgegevens en de boetedoening van CEO Mark Zuckerberg.

De vraag is of met de nieuwe richtlijn (in het Nederlands Algemene Verordening Gegevensverwerking) er werkelijk iets gaat veranderen. Er is in Europees verband ruim vier jaar over onderhandeld en van de internetgiganten mag op grond van de ervaringen worden verwacht dat ze juridische sluipwegen gaan bewandelen om toch iets lucratiefs met hun schatkamer aan privacy-gegevens te kunnen doen.

Wie er meer over wil weten: Maurits Martijn en Riffy Bol schreven er voor De Correspondent een informatief verhaal over. Er is onmiskenbaar sprake van vooruitgang. Of die meer waard is dan de wettelijke verplichting tot het bevestigen van een achterlicht op het rijwiel hangt van toekomstige ontwikkelingen (en je scepsis) af. Zo is mij, als nieuwbakken genderneutrale gelovige, opgevallen dat bij de persoonsgegevens die wel mogen worden ‘geoogst’ vermelding van het m/v behoort. En van je geboortedatum. Daar zullen de commercialisten en degenen die het ontzettend belangrijk vinden om opdelingen naar geslacht te maken blij mee zijn.

Deze bijdrage dient echter vooral om de bezoekers van Trefpunt Azië te verzekeren dat ze bij ons gebeiteld zitten. Alle privacy -behoeders – Google, Facebook, Twitter, onze nieuwsbrief-verzender MailChimp, onze webhost – staan in voor de veiligheid van wat u aan ons prijsgeeft. Veel is dat trouwens niet. Wat emailadressen van redactie, reageerders en geabonneerden op onze nieuwsbrief, daar houdt het wel mee op.

Ik zou me koesteren in mijn privé-internetruimte als de spam-verzenders en andere bulkmail-charlatans eens rigoureus werden aangepakt. Webhosting en sociale media-bedrijven verplichten tot het installeren van adequate spamfilters mag ook. Bovendien behoeven de speurders van overheden zich niets aan te trekken van de nieuwe privacy-regels. Om onze veiligheid te dienen, vanzelfsprekend.

Intussen verzuipt de internetgebruiker zo ongeveer in accountverplichtingen van internetbedrijven met superveilige passwordprocedures (neem maar eens een Apple-ID en je wordt over de hele wereld gevolgd). Dan heb ik het nog niet over het leger virusbestrijders, VPN-aanbieders, Firewall-opwerpers en wachtwoordversleutelaars die je een veilig gevoel proberen aan te praten. Op YouTube kun je dan weer leren hoe je producten van dat soort kunt omzeilen.

Hans Geleijnse, De Correspondent, Privacy

Ik ga pas echt in mijn cyber-veiligheid geloven als internet-gebruikers hun identiteit niet langer verbergen achter spitsvondige, ludieke dan wel idiote schuilnamen.

 

De link naar het verhaal van De Correspondent: https://decorrespondent.nl/8291/dit-moet-je-weten-over-de-nieuwe-privacywet/326036187719-6480bda0

 

De Correspondent, logo
©De Correspondent
© 2013 Momkai All Rights Reserved

 

 

 

 

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 341 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.