International Living Magazine: Expats verkiezen Cambodja boven Thailand

Steeds meer gepensioneerde expats verkiezen Cambodja boven Thailand. Het land staat nu al vijf jaar op rij op nummer een voor onder meer betaalbaarheid. Dat meldt het blad International Living Magazine. De Annual Global Retirement Index van het tijdschrift, samengesteld door Amerikaanse expats, wordt al 30 jaar gepubliceerd.

Het is vooral de soepele visumplicht die als een cruciale factor geldt bij de beslissing om met pensioen te gaan in Cambodja. Sinds 2016 hebben expats een ER-pensioenvisum nodig. Die wordt in eerste instantie voor een maand uitgegeven. Maar het document kan gemakkelijk worden verlengd via een makelaar voor 275 dollar per jaar. De kosten van levensonderhoud, het tempo van leven en de aangename houding van Cambodjanen maakt van het Zuidoost-Aziatische land een gewilde bestemming. Een minpunt is de rommel op straat die niet opgeruimd wordt, wist een gepensioneerde Amerikaan te vertellen tegen International Living Magazine. Dat Thailand van de troon is gestoten is onder meer het gevolg van hervormde visumwetten die het leven steeds duurder maken.

Betaalbare plek expats

Volgens ‘International Living’ komen op het Koninkrijk expat-gepensioneerden af met een beperkt inkomen of laag pensioen. Het blad geeft Cambodja een score van 74,6. Dat geldt voor huisvesting, uitkeringen, visum en verblijf, entertainment en ontwikkeling. Ook klimaat, gezondheidszorg, bestuur, kansen en kosten van levensonderhoud doen het goed. Elke categorie kan tot 100 punten scoren. Daarbij wordt ook gekeken hoe gemakkelijk het is om in het ‘nieuwe’ land vrienden te maken, de hoeveelheid buitenactiviteiten die beschikbaar zijn en of je een Engelse film in de bioscoop kunt bekijken. Daarbij moet wel gezegd dat je voor goede zorg naar een privékliniek moet gaan. Ook komen berovingen op straat komen veelvuldig voor. Waarbij landgenoten als buitenlanders het slachtoffer zijn. Daar rept het onderzoek niet over. 

Ranglijst

Het ‘Kingdom of Wonders’, waarmee de overheid Cambodja promoot, scoort lager dan Spanje en Vietnam, maar staat hoger op de ranglijst dan Ierland en Peru. Vietnam kwam met een gemiddelde van 75,5 uit de bus en scoorde aanzienlijk hoger wat betreft voordelen en kansen. Cambodja laat Thailand achter in bijna elke categorie, behalve voor klimaat en huisvesting. De Latijns-Amerikaanse landen Costa Rica, Panama en Mexico staan bovenaan de lijst van de Annual Global Retirement Index.

Ook op Trefpunt Azië: Cambodja boos. Angkor Wat op cover reisbrochure Vietnam.

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

4 Comments

 1. Naar Cambodja kun je je AOW maar voor 50% meenemen. Dat is toch een belangrijke reden om als (toekomstig) gepensioneerde niet voor dit land te kiezen.

 2. Dat heeft Thailand aan zichzelf te danken
  Een gepensioneerde expat is verplicht een hele dure Thaise verzekering te nemen
  Dus die zit plotseling met een dubbele huishuur

 3. vind de term expat of gepensioneerd expat raar, de definitie is:
  Een expat (van het Engelse expatriate) is iemand die voor zijn werk tijdelijk in het buitenland woont. Kenmerkend is dat zij meestal niet integreren en dat dit vaak ook niet verwacht wordt.

  maw als je gepensioneerd bentben je volgens mij of geemigreerd of lekker lang op vakantie.
  Oudjes die overwinteren in Spanje noem je toch ook geen expats.

 4. Ik vraag me af wat die Thaise ‘hervormde visumwetten die het leven steeds duurder maken’ zijn. Heb ik wat gemist? Waardeloos, dit soort lijstjes.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*