Intermezzo. Wijn en polonaise

 

Frans Wijnands, Franse slag, Polonaise

‘Zeg me wat je leest en ik zal zeggen wie je bent’. Dat gezegde is algemeen bekend. Maar meer dan dertig jaar geleden kreeg de toen al bejaarde Engelse professor psychologie Godfrey White het idee om iemands karakter af te leiden uit zijn of haar drankvoorkeur: ‘Zeg me wat je drinkt en ik zal zeggen wie/wat je bent’.  Beetje bezopen idee, maar goed.
De hooggeleerde heer moet inmiddels al lang overleden zijn maar zijn ‘wetenschappelijke’ conclusies heb ik altijd bewaard:

– drinkers van rode wijn begrijpen het leven. Ze zijn energiek, dynamisch, heel zelfbewust en nieuwsgierig.
– drinkers van witte wijn zijn dromers; mensen die blij-opgewonden kunnen raken over de kleine dingen des levens.
– drinkers van rosé hebben nog geen duidelijke mentale structuur. Ze zijn wat twijfelachtig en, zonder het te weten, ook argwanend.

Professor White (what’s in a name als je het over wijn hebt…) ondervroeg geen patiënten, maar ervaren wijndrinkers. Zijn ‘onderzoek’ geurt meer naar het wijnlokaal dan naar de studeerkamer. Je zou er eerder op een terrasje in de Bourgogne dan in de collegezaal over willen discussiëren.
Jammer dat ik te wijnig van wein weet om zijn conclusies te weerleggen… , maar ik heb een variant bedacht: ‘Zeg me hoe je mee doet in een polonaise en ik zal zeggen wie/wat je bent’:

– wie bij een polonaise zijn voorganger/ster bij de schouders grijpt is doorgaans iemand die zich graag op sleeptouw laat nemen; die liever op een ander leunt dan op zichzelf.
– wie zijn voorganger bij zijn of haar heupen pakt, is veel doortastender. Heuppakkers zijn gewend initiatief te ontplooien, doorduwers/deurdouwers. Typische rood-liefhebbers…
– wie nooit aan een polonaise mee doet, rosé drinkt en stiekem mentholsigaretten rookt is een duidelijk zoekend, onvolgroeid karaktertje.

Proost!

*Dit is het eerste van een reeks cursiefjes geschreven door publicist Frans Wijnands. Onder de verzamelnaam Intermezzo zullen de observeringen van Frans enkele malen per week worden gepubliceerd.  

Ook op Trefpunt: Thaise wijn behoeft geen krans

 

Over Frans Wijnands 33 Artikelen
Frans Wijnands is journalist. Voor regionale dagbladcombinaties werkte hij als correspondent in Rome, Praag en Bonn. In de jaren tachtig was hij tien jaar hoofdredacteur van dagblad De Limburger. Na zijn pensionering woonde hij in Italië en België (Gent) alvorens naar Nederland terug te keren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*