Intermezzo. Winter. Twee b’s zijn belangrijk

Wildwaterkajakken op de Waal bij Lent, langlaufen op de Veluwe, sneeuw, sneeuwpoppen, sneeuwballen; sleetje rijden en natuurlijk schaatsen, met of zonder een molen op de achtergrond. Het wordt tòch nog winter. Eigenlijk niet vreemd, want het is pas begin februari. Toch verrast het ons allemaal. Sneeuw en vorst doorbreken de sleur van het leven-met-corona. Voor eventjes dan, want van de lente-voorspellingen van de virologen kan niemand vrolijk worden.

Twee b’s zijn in het alledaagse leven belangrijker dan ooit: bewegen en buitenlucht, bij voorkeur tegelijk. Dat gold en geldt voornamelijk voor de wat ouderen. Binnen beweeg je nu eenmaal niet optimaal, althans anders en mis je de broodnodige buitenlucht. Je hoeft geen arts te zijn om het belang van die twee b’s te begrijpen.

Frans Wijnands, Intermezzo, Winter
Winter 2021. Foto aangeboden door Nu.nl

Nu tal van (groeps)buitensporten aan banden zijn gelegd hebben ook veel jongeren moeite om gezond in de buitenlucht te (mogen) bewegen. Een weekje schaatsen is een buitenkansje deze winter: buiten en bewegen. Al gelden voor schaatsers dezelfde algemene regels als voor wandelaars en fietsers: elkaar niet op de hakken trappen en in de wielen rijden. Corona vergroot helaas de afstand tussen mensen; we nemen afstand van elkaar, drijven uit elkaar.

Dat moet niet, leert ons de Twentse taalvirtuoos en cabaretier Herman Finkers. Hij bundelde en publiceerde alweer een paar jaar geleden vermakelijke verzamelde vertelsels getiteld: ‘De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door’. Het slothoofdstuk van dat boek heet ‘Poëzie, zo moeilijk nie’ en daar in staat het volgende vers:

Vele handen maken licht werk

Ik stoei met jou de hele dag door, we kussen urenlang.
Uitgeput geef jij mij een laatste zoen en zegt:
‘Ik moet er niet aan denken dat ik dat
allemaal alleen had moeten doen’.

 

Eerder op Trefpunt: Winter in Thailand
Over Frans Wijnands 33 Artikelen
Frans Wijnands is journalist. Voor regionale dagbladcombinaties werkte hij als correspondent in Rome, Praag en Bonn. In de jaren tachtig was hij tien jaar hoofdredacteur van dagblad De Limburger. Na zijn pensionering woonde hij in Italië en België (Gent) alvorens naar Nederland terug te keren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*