Intermezzo. Jenever


We zitten hartje-winter, maar dat klopt alleen op de kalender. Aanhoudende vorst, (Elfsteden)ijs en sneeuw zijn uitzonderingen geworden. J. Bernlef schreef een wonderlijk ‘Winterlied’; een droombeeld van zijn bijzondere kijk op sneeuw:

Straks gaat het jenever sneeuwen
dan maken wij glijbanen van jenever

Stel je eens voor ’s morgens op je raam
prachtige jeneverbloemen

en over de hele natuur
een waas van jenever.

Het Poëziecentrum in Gent en de Nederlandse literator en vertaler René Smeets hebben – in samenwerking met het Jenevermuseum in Hasselt – onlangs een verzameling teksten en gedichten over jenever gepubliceerd. Ook als je niet houdt van ’n witteke, zoals de Vlamingen een jonge klare noemen, staat er veel interessants en vermakelijks in die Bloemlezing, zoals een variant (van Pieter de Vos) op een heel bekend liedje:

Kortjakje zeer hups en fijn
is de meeste tijd beschonken
Kortjakje mag geen brandewijn
maar het moet jenever zijn

Altijd is Kortjakje ziek
midden in de week en ’s zondags niet
dan gaat zij haar hart versterken
midden in de week wil zij niet werken
Altijd is Kortjakje ziek
midden in de week en zondags niet.

U begrijpt, dit soort teksten zul je bij een AA-bijeenkomst niet op het prikbord zien hangen…


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Frans Wijnands
Over Frans Wijnands 30 Artikelen
Frans Wijnands is journalist. Voor regionale dagbladcombinaties werkte hij als correspondent in Rome, Praag en Bonn. In de jaren tachtig was hij tien jaar hoofdredacteur van dagblad De Limburger. Na zijn pensionering woonde hij in Italië en België (Gent) alvorens naar Nederland terug te keren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*