Intermezzo. Christelijke traditie en de Waarheid

Trump is weg. Uit het Witte Huis, maar niet uit hart en herinnering van tientallen miljoenen Amerikanen. ‘Als hij eenmaal verdwenen is moeten we ons maar eens afvragen hoe zo’n gestoord en moreel twijfelachtig individu ooit president is kunnen worden van het machtigste land ter wereld’. Dat schreef de Amerikaanse Nobelprijswinnaar economie Joseph E. Stiglitz, in 2019.

En verder: ‘Vroeger dicteerden koning en kerk hoe de samenleving georganiseerd moest zijn. Toen dat weg viel moest de samenleving het allemaal zelf bedenken. Mensen moesten rekenen op hun gezond verstand en op overleg met anderen om overheidsinstellingen te creëren, gebaseerd op het primaat van het recht, individuele vrijheid en gerechtigheid voor allen. Dat proces van experimenteren, leren en aanpassen vergt een zekere toewijding aan het achterhalen van de waarheid, want de waarheid devalueren is gevaarlijk’.

Waarheid. Naarmate ik ouder ben mogen worden houdt dat woord me soms vervelend bezig. Wat is waarheid? Nog even Nobelprijswinnaar Stiglitz: ‘Amerikanen danken een groot deel van hun economische succes aan een rijke reeks waarheids-vertellende, waarheids-ontdekkende en waarheids-verifiërende instellingen. Centraal daarbij zijn de vrijheid van meningsuiting en onafhankelijke media’. Dat is niet alleen van toepassing op de VS maar op alle vredelievende democratische samenlevingen.

Waarheid. ‘Je kunt de waarheid onder zó’n hoop waarheden verbergen dat niemand meer weet wat waar is. Het gaat erom dat je er in gelooft’, zei de schrijver Ilja Pfeijjer in zijn optreden in het Zomergasten-tv programma, vorige zomer. Tja, welke waarheid durf je geloven sinds we overspoeld worden met ‘waarheden’ op internet en social media? Trump is een ziekelijke leugenaar: hij gelooft alleen wat ‘ie zelf zegt. Dan heb je ‘dus’ alle waarheid in pacht… Wat ’n treurige en gevaarlijke zelfoverschatting. Maar hij is niet de enige.

Waar Ilja Pfeijffer zelf in geloofde?, werd hem aan het eind van die tv-uitzending gevraagd. ’Dat het mogelijk is om een goed mens te zijn, al kun je maar kort of voor weinig mensen iets betekenen. Als je dat geloof verliest is het minder de moeite waard om te leven’.

Frans Wijnands, Intermezzo, Christelijke traditie, Waarheid
Gutenberg bijbel in bibliotheek Amerikaans Congres
Foto: Wikipedia

Ik raak er steeds meer van overtuigd dat niet alleen ’n ongeluk, maar ook het geloof in ’n klein hoekje zit. Zorgen voor ’n ander is een pure vorm van geloof en dan kom je vanzelf bij die ene Waarheid die de basis is van onze christelijke traditie.

De Egyptische (koptische) theoloog Adel Bestravos benoemde het als volgt:
‘Geduld met anderen is liefde
Geduld met jezelf is hoop
Geduld met God is geloof’.’

Eerder op Trefpunt: Religieuze diversiteit
 
Over Frans Wijnands 33 Artikelen
Frans Wijnands is journalist. Voor regionale dagbladcombinaties werkte hij als correspondent in Rome, Praag en Bonn. In de jaren tachtig was hij tien jaar hoofdredacteur van dagblad De Limburger. Na zijn pensionering woonde hij in Italië en België (Gent) alvorens naar Nederland terug te keren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*