Indonesië zegt nee tegen dag van de liefde

Vandaag is het Valentijnsdag, voor veel koppels hét moment elkaar de liefde te verklaren. Voor anderen de kans om hun stille liefde te verrassen. Maar in Indonesië is het de dag van een andere jaarlijks terugkerende traditie. Zoals elk jaar ageren Indonesische Moslims fel tegen de dag van de liefde. Het vieren van Valentijnsdag zou tegen de Islamitische tradities indruisen en seks voor het huwelijk in de hand werken. 

Op verschillende plaatsen in Indonesië is het dan ook verboden om Valentijnsdag te vieren. Om te beginnen in Aceh, de enige Indonesische provincie met de Islamitische Sharia wetgeving. Daar is Valentijnsdag al jaren verboden en de religieuze politie Wilayatul Hisbah is dan op volle sterkte actief om iedereen te pakken die met zijn of haar geliefde de dag wil vieren. 

In Mataram, de hoofdstad van het eiland Lombok, vaardigden de autoriteiten vorig jaar een eigen verbod op Valentijnsdag uit. De politie werd naar scholen gestuurd om jacht te maken op romantisch ingestelde studenten, scholieren en ongetrouwde stellen. De lokale wetgevers waren bang dat Valentijnsdag kon leiden naar seks buiten het huwelijk en het drinken van alcohol. Ze waren daarbij gevoed door geruchten dat de verkoop van condooms voorafgaand aan de 14e februari, sterk was toegenomen op het eiland.

Ongetrouwde stellen opgepakt door de Indonesische politie.

Verder oostelijk van Lombok, in Bima gelegen in de provincie West Nusa Tenggara  werd eveneens de strijd met cupido aangebonden.  Aan de lokale middenstand werd het verboden om condooms te verkopen aan jongeren. 

Dat gebeurde ook in Makassar op het eiland Sulawesi. Daar was eveneens strenge politiecontrole op de verkoop van voorbehoedsmiddelen aan jongeren. “Condooms zijn alleen verkrijgbaar voor getrouwde stellen”,  zei Iman Hud, hoofd van de lokale politie. ‘Ze mogen niet openlijk worden worden geëtaleerd, zeker niet in de buurt van snoep voor kinderen zoals chocolade.”

Makassar’s waarnemend burgemeester Muhammad Iqbal Samad Suhae verdedigde de maatregelen als noodzakelijk ”om te verhinderen dat zijn stad verlamd zou raken door ongebreidelde seks en drugsgebruik.

“Feesten zoals Valentijnsdag trekken meestal jongeren “, voegde hij eraan toe. “De jongeren verliezen hun controle en doen dan dingen die in strijd zijn met onze normen en tradities, zoals het hebben van seks en het gebruik van drugs. Dat willen we hier voorkomen.”

Het is nog even afwachten welke maatregelen er dit jaar allemaal genomen zijn. Maar waar de autoriteiten ook mee komen, veel  Indonesische stellen zullen zich niet laten afschrikken om toch Valentijnsdag te vieren. Kennelijk wint de liefde het altijd. 

Ook op Trefpunt Azië: Indonesië meest gevaarlijke land voor vrouwen in ASEAN

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. Als je ja zegt tegen religie
    Dan leef je regelmatig tegen de natuur in
    Natuurlyk Islam staat daarmee aan de top
    Die moslims in Indonesie zouden moeten leren andere gedachten met rust te laten

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*