Indonesie. Vulkaanuitbarsting Sumatra voorbode van ‘superklap’?

Na een lange winterslaap van 400 jaar kwam Mount Sinabung op dertig kilometer van Medan op Sumatra weer tot leven. De eerste uitbarsting was in 2010. Sindsdien is ze actief gebleven. In 2014 en 2016 spuwde ze opnieuw vuur en as. De erupties eisten tientallen doden en er moesten 30.000 mensen geëvacueerd worden.

Sinabung in actie
Foto Jakarta Post

In februari dit jaar produceerde Sinabung opnieuw een meer dan 7 kilometer hoge aswolk, waardoor Noord-Sumatra in schemerduister werd gehuld en alle vluchten op Medan gestaakt werden. Later die maand vond er een aardbeving plaats met een magnitude van 7,5 in Papoea-Nieuw-Guinea. Afgelopen vrijdag volgde een nieuwe uitbarsting van Mount Sinabung met als gevolg dat het vliegverkeer op de Sumatraanse hoofdstad werd stilgelegd. Voor zover bekend zijn er bij deze eruptie geen slachtoffers gevallen.

Indonesië ligt op  de z.g. ‘Ring van Vuur’ in de Stille Oceaan. Het land telt meer dan 400 vulkanen waarvan er 127 actief zijn. De Indonesische archipel bevindt zich tussen vier grote tektonische platen, die op elkaar inwerken. Wat vulkaanuitbarstingen en de daarmee samenhangende aardbevingen betreft, is het land het meest bedreigde gebied ter wereld.

Toen Mount Agung op Bali afgelopen september begon te rommelen, gelastte de Indonesische overheid omwonenden te evacueren. Meer dan 140.000 mensen werden na de climax van 24 september gedwongen hun heil elders te zoeken. Tot op heden worden nog kleinere erupties gemeten.

Indoneisë, Sinabung, Vulkaanuitbarsting
Atjeh na tsunami 2004

Onlangs waarschuwde professor Antony Reis, een Australische specialist, dat hoewel seismische activiteit in de archipel gedurende de vorige  eeuw relatief laag was, dit in de 21ste eeuw wel eens anders kan worden. ‘De 21 eeuw eiste al meer slachtoffers dan de gehele 20ste eeuw’, schreef hij op de New Mandala website verbonden aan een Australische universiteit.

Dat hoge dodental werd grotendeels veroorzaakt door de onderzeese aardbeving van 2004 in de Indische oceaan in de buurt van Sumatra, waarbij 240.000 mensen omkwamen. Zestig procent daarvan kwam uit de provincie Atjeh. Gezien de geringe seismische activiteit rond Java, vrezen sommige specialisten dat er een superaardbeving in de maak is, die ook Jakarta kan treffen.

 

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.