Indonesië: verbod verplichte hoofddoek op openbare scholen


Activisten prijzen regering Indonesië in kwestie hoofddoekjes op openbare scholen

Afgelopen week prezen activisten in Indonesië het besluit van de regering om openbare scholen erop te wijzen dat ze geen hoofddoekjes mogen eisen. De reacties volgden op de nationale verontwaardiging over niet-islamitische studenten die gedwongen worden hoofddoeken te dragen. Iets wat steeds vaker voorkomt. Niet alleen op scholen maar ook elders.

Indonesië erkent officieel zes religies. Bijna 90% van de bevolking is echter moslim. Er is de afgelopen jaren groeiende bezorgdheid over de tendens de Koran conservatiever te interpreteren. En over de toenemende religieuze intolerantie, die dat met zich meebrengt.  De regering vaardigde een decreet uit ;;over religieuze kleding, nadat bekend werd dat een school in West Sumatra vrouwelijke studenten dwong om hoofddoekjes te dragen. Dat is tegen de nationale schoolwet. Deze kwestie trok landelijke aandacht als gevolg van protesten van de ouders van een van de meisjes. Waarna het nieuws zich verspreidde op sociale media.

Hans Geleijnse, Islamisering, Indonesie, Maleisie, Vingerafdruk
Bijna 90 % bevolking Indonesië is moslim. Foto: An Nur moskee Riau/ Wikipedia

Religieuze expressie

Volgens Yaqut Cholil Qoumas, minister van Religie, is de zaak ‘West Sumatra’ het topje van de ijsberg. ”Hoofddoekjes verplicht stellen gebeurt al bij 20 % van de scholen en volkomen ongewenst”, liet hij weten. “Er is geen enkele reden om de vrijheden van andere mensen te schenden in naam van religieuze expressie”, aldus de Minister in zijn reactie op vragen vanuit de media. Alleen Atjeh, als speciale autonome provincie die de sharia, Islamitische wetgeving, hanteert, is vrijgesteld van het overheidsbesluit.

Human Rights Watch

Beka Ulung Hapsara, commissaris voor de Nationale Commissie voor Mensenrechten in Indonesië, Komnas, respecteert de keuzes van mensen om hun overtuigingen te uiten. Want plekken waar onderwijs gegeven wordt, moeten vrij zijn van discriminatie en respect betrachten voor andersdenkenden, zodat scholieren zich onafhankelijke kunnen ontwikkelen, aldus Hapsara. Human Rights Watch wijst erop dat in meer dan 20 provincies nog steeds religieuze kleding zoals hoofddoekjes wordt voorgeschreven op openbare scholen. Weigering leidt vaak tot pesten, intimidatie, sociale druk en in sommige gevallen gedwongen ontslag. Daarom is ingrijpen door de overheid met daarbij de grondwet in de hand, een positieve stap, aldus de mensenrechtenorganisatie.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Bert Vos
Over Bert Vos 233 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*