Indonesië; de vervuilende toerist gaat betalen

Indonesië, Erik Kuijpers

 

‘Belanda: wel kijken, niet kopen’. En toch betalen…

Maar niet alleen toeristen uit ‘Belanda’, Nederland, gaan in onze voormalige kolonie betalen voor ‘holiday spots’ in dat land. Alle toeristen uit buitenlanden betalen straks, en inwoners ook maar wel een lager bedrag.

De ‘Coordinating Minister for Maritime Affairs’, de 71-jarige heer Luhut Binsar Pandaitan, zegt dat de regering van Indonesië een heffing voorbereidt om de kosten van het schoonmaken van attracties te financieren.

Vervuilde stranden

10 Ton organisch afval haalde men kort geleden van de stranden van Pari Island Beach behorend tot de door veel toeristen bezochte regio ‘Duizend Eilanden’ (Kepalauan Seribu) ten noorden van Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Arbeiders werkten urenlang om de smurrie weg te krijgen.

Thailand heeft dat probleem ook; berucht is de bende die ‘full moon’ feesten achterlaten op Koh Tao, een eiland ten noorden van Koh Samui in de Golf van Thailand.

Indonesië, Erik Kuijpers

Hou je land schoon!

Dat kan de lokale bevolking wel willen maar weinigen houden zich er aan en klaarblijkelijk interesseert het de gemiddelde toerist ook niet hoe hij zijn geliefde plekkie achterlaat. In deze regio wordt anders gedacht over opruimen van vuilnis, sluikstort en illegale kap.

‘Dan moet het maar wat kosten’ vindt de Indonesische overheid en het tarief is al gevallen: inwoners 1 dollar, toeristen van andere landen 10 dollar.

Gaat dat lukken? Het zal tot weerstand leiden. Ik herinner me een artikel over Europeanen die Vietnam bezochten en de keus kregen: het gewone strand, of een schoongemaakt strand tegen betaling van 80.000 dong. ‘Es ist eine Schande….’ riep een ouder echtpaar en koos voor het ‘gewone’ strand.

Hun budget liet ogenschijnlijk die 2x 3 euro niet toe……

 

Bron: en.tempo.co item 056923903.

Foto’s en prenten

Vervuild strand; foto internet (bewerkt)

ANWB-bord, 1900; wikimedia, 10730775.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland