SpongeBob onder vuur in Indonesië: censuur dreigt

De conservatieve moraal in Indonesië dringt nu ook al de televisiewereld in. Het populaire kinderprogramma SpongeBob, dat ook in Nederland is te zien op Nickelodeon, moet gecensureerd. De Indonesische omroepvereniging KPI vindt namelijk dat de beelden rond het gele sponsfiguurtje seksueel en gewelddadig zijn.

De organisatie kwam tot die conclusie nadat het enkele beelden onder ogen kreeg van ‘The SpongeBob SquarePants Movie’, die op televisie was uitgezonden. In 2014 al stuurde de Uitzendcommissie van de KPI schriftelijke waarschuwingen naar een aantal commerciële televisiestations in Indonesië. De tv-stations zouden kinderprogramma’s uitzenden die volgens de KPI te veel geweld bevatten.

Een van die programma’s was de wereldberoemde tekenfilmreeks Tom & Jerry. Een scène waarin Toms gezicht herhaaldelijk tegen een ijzeren poort wordt gegooid, is volgens de omroepvereniging een voorbeeld van extreem geweld. Naast Tom & Jerry werd destijds ook Spongebob Squarepants genoemd. Een reeks tekenfilm een hyperactieve gele spons die te veel geweld zou bevatten.

VoedselgevechtSpongebob onder vuur in Indonesië: censuur dreigt

In de film Spongebob Squarepants zitten verschillende scènes waar bezwaar tegen is. Waaronder een fragment met daarin een voedselgevecht. Daarnaast is er ook een scène waar konijnen met elkaar vechten en elkaar in het gezicht slaan met borden en hamers, is de constatering. Daarmee wordt volgens de KPI-bonzen een grens overschreden omdat dit volgens hen kinderen aanzet tot het plegen van geweld in het dagelijkse leven. Ook andere kinderprogramma’s in Indonesië kunnen rekenen op censuur en soortgelijke klachten aan hun been.

Mopjes Spongebob

Ook neemt de omroepvereniging aanstoot aan de gewaagde mopjes van het sponsfiguurtje met dubbele bodem, die de hoofdpersoon en de andere personages vaak maken. Tekenfilms mogen kinderen, volgens de regels in Indonesië, niet aanzetten om iets te vernemen of leren over ‘ongepast gedrag’ voor hun leeftijdscategorie, zegt de KPI. Dus wordt deze serie door de commissie als té seksueel bevonden. Fans laten het er niet bij zitten en via de social media zijn er al veel protesten en tegengeluiden.

Bron: HLN België

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*