Indonesië. Heisa om nieuwe ‘seks-wetgeving’

Indonesië, seksueel geweld, Erik Kuijpers

Seksueel geweld en Azië, het ‘hoort’ bij elkaar al hoort dat natuurlijk niet. India en Pakistan zijn bekende voorbeelden van hoe het niet moet maar er is meer mis in deze regio.

Thailand is ook een voorbeeld van geweld tegen vrouwen; een land waarin de eerste minister vrouwen ‘loslopende snoepjes’ noemt. Lees mee op deze site: https://www.trefpuntazie.com/azie-ongewenste-intimiteiten-en-verkrachting/

In Indonesië is het al niet anders: seksueel geweld

West-Java is de regio met de meeste aangiften bij politie en hulpverlening maar er zijn ernstige vermoedens dat in plattelandsgemeenschappen melding niet plaatsvindt en het probleem rond seksueel geweld wordt opgelost door ‘dorpsraden’ die voornamelijk bestaan uit mannen.

Indonesië, seksueel geweld, Erik Kuijpers

Het land is van de dictatuur onder ijzervreter Soeharto afgegleden naar een land waarin de vrouw vogelvrij lijkt.

Na zijn aftreden in 1998 zijn meer vrijheden gekomen. Mensenrechten, vrouwenrechten, seksuele vrijheid en rechten van etnische groepen. Zo is in 2004 een verbod gekomen op verkrachting binnen het huwelijk.

Maar het brengt ook de opkomst van een volksbeweging onder leiding van religieuze leiders en populisten met een gladde tong die vooral steun krijgen onder de traditioneel levende moslims. Familiewaarden, deugdzaamheid, de moskee, netjes trouwen en kinderen krijgen. Kortom: huisje, boompje, beestje.

Zij zijn op jacht naar ‘ongewenst gedrag’….

Indonesië, seksueel geweld, Erik Kuijpers

Homo’s! Lesbo’s! Die vertonen ‘ongewenst gedrag….’

De volksbeweging, die steun geniet bij de ‘Henk en Ingrid’ van Indonesië, wil ‘zeker gedrag’ uitbannen. Godslastering, alcohol drinken, narcotica en seks buiten het huwelijk maar ook het bezoeken van plaatsen die ‘aan seks doen denken’ zoals een sauna of een nachtclub.

Deze beweging heeft veel aanhang bij burgers die zich zorgen maken, die zich door de politiek niet gehoord voelen, en die seks buiten het huwelijk maar niets vinden ook al is dat seks met wederzijdse instemming.

Zij willen alle seks buiten het huwelijk verbieden en vinden steun bij de AILA, ‘The Family Love Alliance’ die staat voor hechte familiewaarden; een organisatie die haar doel wil bereiken langs legale weg.

Met name de moslims, de overgrote meerderheid in het land, voelen zich vrijer dan onder Soeharto. De eerst verboden sluier wil men weer verplichten en zij zullen wel bepalen wat deugdzaam is…. Zo heeft de AILA-organisatie vergeefs bij het hooggerechtshof geprobeerd homorelaties strafbaar te laten stellen.

De organisatie is van mening dat het verbod op seksueel geweld tegen vrouwen ‘hen het recht geeft om overspel te plegen en dat dit weer inspireert om lesbo te worden’. De LGBT-gemeenschap in Indonesië moet van hen buiten de wet worden gesteld!

Een idioot standpunt! Ze houden wetsvoorstellen tegen seksueel geweld al jaren tegen en steunen feitelijk het voortbestaan van geweld tegen hun eigen dochters en kleinkinderen.

Seksueel geweld hoort niet! Dat moet je dringend aanpakken.

Indonesië, seksueel geweld, Erik Kuijpers
Landelijk protest tegen de nieuwe wetgeving

Het huidige wetsvoorstel

Er ligt nu een nieuw wetsvoorstel, officieel om ‘afscheid te nemen van het oude strafrecht dat nog gebaseerd is op de koloniale periode’.
Dat gaat over veel meer dan seksueel geweld. Strafbaar wordt het beledigen van de (vice)president; regels omtrent godslastering worden strenger, de bestrijding van corruptie krijgt een lagere prioriteit, en meer, waaronder regels omtrent het hebben van seksueel verkeer.
En wat mag dan niet meer? Seks voor het huwelijk, samenleven zonder een boterbriefje, abortus zonder medische noodzaak, en verkrachting. Felle protesten door het hele land zijn het gevolg deze dagen met doden en gewonden.

Op Bali maakt men zich zorgen over wat de gevolgen zijn voor het toerisme. Bali is iets groter dan de provincie Gelderland en heeft ruim 3 miljoen inwoners waarvan de overgrote meerderheid hindoe is. Het eiland staat bekend als surfersparadijs en trekt gasten uit de hele wereld aan.
Indonesië trekt jaarlijks 18 miljoen toeristen. Uit ‘down under’ 1,3 miljoen en van hen gaan een miljoen mensen naar Bali. De Australische regering liet al een waarschuwing uitgaan al is de wet nog niet aangenomen (dat staat op de agenda voor a.s. dinsdag).

In dit land is de meerderheid van de bevolking moslim; die meerderheid roert zich tegen de LGBT-gemeenschap en tegen de ‘vrije seks’ die in de westerse wereld minder gevoelig ligt.

Atjeh en landelijk gebied tegen de westerse mores

In Atjeh, het westen van Sumatra, en in traditioneel levende gemeenschappen waar nauwelijks toeristen komen, moet je als toerist voorzichtig zijn met religie, kleding en seks. Op Atjeh heerst de sharia-wetgeving. Dat staat in scherp contrast tot het overwegend hindoeïstische en liberale Bali waar de mondaine toerist komt feesten. Ja, dat botst, en niet alleen in Indonesië.

Dus het kan helpen het boterbriefje bij je te steken. En als je dat niet hebt? Over een paar jaar is duidelijk hoe de naleving van de wet is en of dat land nog een optie is voor de ongehuwde westerse toerist die meer wil dan cultuur en surfen alleen….

 

Bron:

The Conversation en The Jakarta Post; https://tinyurl.com/y2xflsw3

Meer lezen?

Seksueel geweld in Indonesië; https://tinyurl.com/yyply8lo
The Jakarta Post in 2016; https://tinyurl.com/y44ukt59

Foto’s en prenten

De verkrachting van Lucretia, Titiaan, 1571; wikimedia, 159572.
Soeharto, president van 1967 tot 1998; wikimedia, 7905451.
Logo AILA; facebook.
Protesten tegen de nieuwe wet; wikimedia, 82543409.

 

Ook op Trefpunt: Religieuze intolerantie, in Indonesië en elders

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*