Indonesië: Opnieuw natuurgeweld, honderden doden

Indonesië, Natuurgeweld, Tsunami, Java en Sumatra
Foto Jakarta Post

Java en Sumatra zijn zaterdagavond getroffen door een vloedgolf in de Straat van Soenda, volgens experts veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting  Zondagnamiddag plaatselijke tijd waren de lichamen van 230 slachtoffers geboren. Er zijn totnogtoe meer dan 800 gewonden gevallen.  Gevreesd wordt dat het dodental verder zal opleven.  Het natuurgeweld trof toeristische regio Pandeglang en Serang op Java en Zuid-Lampung op Sumatra.

Er is onmiddellijk kritiek losgebarsten over late waarschuwingen en hulp die niet snel genoeg op zou zijn gekomen. Dat was ook het geval bij de tsunami die in september Sulawesi trof.  2018 is voor Indonesië een zwart jaar geworden van aardbevingen, tsunami’s, een  vlieg- en bootrampen.

Duizenden doden na tsunami Sulawesi

Een beving met een kracht van 7,5 trof in september Sulawesi, gevolgd door een tsunami en nog eens 170 naschokken. Het dodental werd uiteindelijk vastgesteld op 2000, maar gevreesd wordt dat het feitelijk om 5000 slachtoffers gaat.

Meer dan honderd mensen kwamen om het leven toen het toeristische eiland Lombok in augustus werd getroffen door een aardbeving.

Sulawesi en Sumatra kenden dit jaar bootrampen. Een houten veerboot zonk in een diep meer op Sumatra in juni, waardoor 164 mensen om het leven kwamen. Een maand later gebeurde hetzelfde met een pont bij Sulawesi, wat aan 31 mensen het leven kostte.Bijna tweehonderd mensen kwamen om het leven toen in oktober een toestel van Lion Air in zee stortte tijdens een vlucht van Jakarta naar het eiland Bangka

Rampgeschiedenis

In 2016 kwamen meer dan honderd mensen om bij een aardbeving op Sumatra.
In 2010 werden de Mentawai-eilanden bij Sumatra getroffen door een aardbeving , die een tsunami veroorzaakte. Tientallen dorpen werden compleet verwoest. 300 mensen kwamen om het leven.
In 2009 kwamen meer dan 1100 mensen om bij een aardbeving met een kracht van 7.6 in Padang.
In 2006 werd het meest dichtbevolkte eiland Java getroffen door een tsunami met bijna 700 doden tot gevolg.
In 2004 werd een groot deel van Zuidoost-Azië getroffen door een enorme tsunami op Tweede Kerstdag. Verspreid over 14 landen kwamen er 226.000 mensen om het leven. Meer dan de helft van hen op Sumatra.

Bronnen: Jakarta Post, RTL Nieuws

Foto homepage: Tellerreport

Redactie
Over Redactie 531 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*