Rijk moet arm trouwen. ‘Thaise’ aanpak met fatwa van Indonesische minister

Hoe los je de armoede in je land op, overbrug je  de welvaartskloof tussen rijk en arm? Simpel, zegt de Indonesische minister Muhadjir Effendy. Verplicht de rijken met armen te trouwen, want zolang armen het alleen met armen doen groeit hun aantal. Voor het enthousiasmeren van onwillige rijken heeft de minister eveneens een originele oplossing. Bestook ze met een fatwa, het dringende en soms dwingende decreet van een islamitisch geestelijk leidsman.  In overwegend islamitisch Indonesië een probaat middel.

Hans Geleijnse, Indonesie, Fatwa, Effendy
Minister Effendy
Foto gezien op Coconuts Jakarta

Waarschijnlijk is het niet, maar het zou kunnen dat Effendy – die de portefeuille Cultuur en Menselijke Ontwikkeling beheert – zich voor deze aanpak van het armoede-vraagstuk heeft laten inspireren door een gegroeide Thaise praktijk. In Thailand ontdekte de staatselite al decennia terug dat de combinatie van stelselmatige bevoordeling van rijken en ontbrekende sociale voorzieningen een mooie mix van rijk en arm geeft. Wel met de aantekening dat het vooral buitenlandse rijken zijn die door Thaise armlastige partners in de huwelijksboot worden genomen. Vaak met de plechtige belofte ‘You take care for me, I take care for you’.

In Thailand was geen fatwa nodig om dit soort armoedebestrijding tot een succes te maken. Effendy mikt met zijn plan dan ook op autochtone rijken. Al was het maar omdat in islamitische samenlevingen vaak het calvinistische adagium ‘twee geloven op één kussen, daar rust de duivel tussen’ in zwang is.  En buitenlanders behoren vaak tot het niet-islamitische gilde van de ongelovigen.  Maar in zijn ijver maakt Effendy wel een foutje. Althans volgens het ministerie van Religieuze Zaken, dat door hem werd aangespoord tot het uitvaardigen van de fatwa. Met een ‘Wij hebben geen fatwa-bevoegdheid,’ torpedeert onderminister van Religieuze Zaken Zainut Tauhid Sa’a het initiatief van zijn collega. En voegt eraan toe: ‘Het gaat ook niet aan te reguleren wie met wie huwt. Liefde moet uit het hart komen, kan niet worden afgedwongen.

Hans Geleijnse, Indonesie, Fatwa, Sloppenwijk
Aanlegplaats voor huwelijksbootje….
Foto sloppenwijk Jakarta, Wikimedia

Zou ookdeze bewindspersoon lessen hebben getrokken uit de Thaise praktijken tussen rijk en arm? Het zijn immers vaak de armen die niet hoeven te worden aangespoord tot een zoektocht naar een rijke(re) geliefde. Waarna de arme rijke zich vertwijfeld kan afvragen of er wel echte liefde in het spel is. Thailand-kenners herkennen dit: ik word behandeld als een ATM, ik draai op voor de hele familie, mijn zuurverdiende geld gaat naar een splinternieuwe motosai voor het broertje.

Gelukkig behoort dit niet tot de Thaise werkelijkheid: het gekibbel over de fatwa tussen twee ministers verhult niet de roerende eensgezindheid over bestrijden van homo-seksualiteit, verbieden van sm-seks en de vrouw alleen het recht van de aanrecht geven niet verhullen. Het is allemaal neergelegd in een initiatief van (regerings)partijen ter bescherming en promotie van religieuze normen en waarden.

Ook triest is dat in Indonesië volgens officiële cijfers twintig miljoen mensen op de armoedegrens of daaronder leven. Die hebben van een fatwa aan de rijken niets te verwachten .

Bron Coconuts Jakarta

 

Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.