Indonesië meest gevaarlijke land voor vrouwen in ASEAN

Indonesië is meest gevaarlijke land voor vrouwen in Zuidoost-Azië. Dat onthult de organisatie Coalition for Safe Public Space (KRPA.) Uit onderzoek blijkt dat vooral in het openbaar vervoer veel seksuele intimidatie voorkomt. Naast de straat waar het nog onveiliger is voor een vrouw alleen op stap.

De KRPA, een coalitie van maatschappelijke organisaties, interviewde 62.000 mensen in Indonesië. Daaruit blijkt dat vrouwen 13 keer kwetsbaarder zijn voor seksuele intimidatie dan mannen. Opvallend is dat seksuele intimidatie in het openbaar vervoer een vorm van geweld is die het vaakst wordt genegeerd. “Dit gebeurt omdat mensen soms niet begrijpen wat ze hebben ervaren als seksuele intimidatie, dus negeren ze het en mensen om hen heen die getuige zijn van het incident, negeren het ook. Dit zal alleen de verkrachtingscultuur in onze natie versterken”, zegt een woordvoerder van de coalitie.

Indonesië meest gevaarlijke land voor vrouwen in ASEAN

Gezondheidszorg

Het onderzoek van de coalitie is niet het enige dat Indonesië aanwijst als een onveilige plek voor vrouwen. Eerder dit jaar voerde ValueChampion, een in Singapore gevestigd onderzoeksbureau, ook een onderzoek uit en kwam met dezelfde resultaten. Seksuele intimidatie komt in alle onderzochte landen (zie illustratie) veel voor. Gemeenschappelijke factor is dat deze landen onvoldoende toegang hebben tot gezondheidszorg, lakse wetten met betrekking tot de veiligheid van vrouwen, slechte toegang tot middelen voor gezinsplanning en dat er sprake is van een algemene ongelijkheid.

Minibusjes

De meeste vrouwelijke respondenten melden dat in bussen (35,45 procent) en openbare minibusjes (30 procent) de meeste intimidatie plaatsvindt. Gevolgd door de forenslijntreindienst (KRL) met 17,79 procent. Deze is niet alleen fysiek, zoals betast worden of met geslachtsdelen tegen een vrouw wrijven, maar ook verbaal. Respondenten vertellen de onderzoekers dat mannen dichtbij hen in het openbaar vervoer masturbeerden, hen achtervolgden, racistische opmerkingen maakten of in het geheim foto’s namen.

Seksuele intimidatie

Indonesië is het meest gevaarlijke land voor vrouwen in Asean ondanks wetten die verkrachting, huiselijk geweld en andere vormen van geweld verbieden. Een derde deel van alle vrouwen tussen de 15 en 64 jaar komt in aanraking met seksueel geweld. Deze incidenten zijn al lange tijd een plaag in Indonesië. Uit gegevens van de Indonesische nationale commissie voor geweld tegen vrouwen (Komnas Perempuan) blijkt dat van de 259.150 gevallen van geweld tegen vrouwen, uit een onderzoek in 2016, ongeveer 3.495 gevallen betrekking hadden op seksuele intimidatie en dat er 2.290 keer sprake was van seksueel misbruik in de gemeenschap of op de werkplek.

Regering Indonesië

De KRPA zegt te hopen dat de regering al deze statistieken en enquêtes onderzoekt en het probleem serieus  neemt. “Indonesië moet veiliger worden voor zijn zussen, moeders en dochters.”

Bron: Asean Post

Ook op Trefpunt: Heisa over nieuwe sekswetgeving Indonesië

Bert Vos
Over Bert Vos 156 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*