Indonesië. Cobra bijt baas dood, familie gelooft in wederopstanding


Redactie, Koningscobra, Indonesië
Laatste foto slangenkoning Ricky Ahmad spelend met zijn ‘tammekoningscobra.

De zeventienjarige Indonesiër Ricky Ahmad was gek op zijn ‘speeltje’, een drie meter lange cobra. Hij had het serpent ooit gevangen tijdens een overstroming bij zijn woonplaats Palangkaraya op Centraal Kalimantan. Zijn Facebook-pagina was volgeladen met selfies met slang. Hij en zijn ouders waren ervan overtuigd dat de cobra tam gemaakt was. Tot afgelopen zondag. Toen sloeg de koningscobra toe en beet. Volgens omstanders deed Ricky eerst alsof er niets aan de hand was en bleef slangenkoning spelen. Een etmaal later verklaarden artsen van het plaatselijk ziekenhuis hem dood. Toediening van anti-gif en medicijnen had niet mogen baten.

Redactie, Koningscobra, Indonesië

De familie van Ricky weigerde dit te accepteren. Ze namen zijn lichaam mee uit het ziekenhuis en lieten een pawangular, ‘slangen sjamaan’. rituelen uitvoeren die hun zoon uit zijn tijdelijke slaap moesten wekken. Suwardi Ahmad, de vader van Ricky, zag na twee dagen nog tekenen van leven en het lichaam van zijn zoon was nog steeds warm, vertelde hij aan journalisten. Bovennatuurlijke krachen werden te hulp geroepen.

Tot het ritueel hoorde dat de koningscobra, die in een doos naast Ricky’s  bed was geplaatst, af en toe bij de jongen in bed werd gelegd. Er zijn geen meldingen dat de behandelingen succesvol was. Eén van de ziekenhuisartsen die Ricky had behandeld benadrukte dat het ritueel de keuze van de familie ging. Dit gaat de grenzen van de medische wetenschap te buiten, het ziekenhuis noch wij kunnen verantwoordelijk worden gehouden, zei hij.

Optreden met slangen, zoals ook Ricky deed, is populair, niettegenstaande mediarapportage van dodelijke confrontaties tussen serpent en mens. Zoals in 2016 toen de zangeres Irma Bule tijdens een optreden in Karawang op West-Java werd gebeten. Jongleren met slangen was onderdeel van haar show. Net als Ricky trok zij zich eerst niets van de beet aan. Het werd haar zwanenzang, hulp mocht niet meer baten.

Animisme en geloof in wonderbaarlijke (gebeds)genezing leven nog sterk in Indonesië en andere Aziatische landen.
Bron: Coconuts Jakarta
Kaartje: Gunawan Kartapranata. Wikimedia commons 

Redactie
Over Redactie 639 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. Het is niet voor de eerste keer dat dit in Indonesië is gebeurd, vorig jaar moest ook een Indonesische danseres hetzelfde ondergaan. Die zei ook niet erg en ging door met haar Show, na afloop werd ze onwel en stierf onderweg naar het ziekenhuis.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.